Katliam raporu açıklandı: Ekim ayında…


SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye’de ekim ayı raporunu açıkladı. O rapora göre sadece geçtiğimiz ay en az 923 sivil saldırılarda katledildi. Çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan sivillerin büyük bölümü YPG’ye destek için şehirleri moloz yığınına çeviren ABD eliyle gerçekleşti. Rejim güçlerini destekleyen Rus güçleri de en çok sivil katleden ikinci güç oldu.

SNHR’nin yayınladığı raporda, Esad rejimi, askeri muhalifler, IŞİD-YPG, Rus güçleri, ABD ve rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam (Şam Kurtuluş Kurulu) arasındaki çatışmalar nedeniyle geçen ay 209’ü çocuk, 143’ü kadın olmak üzere en az 923 sivilin öldüğü belirtildi. Saldırıların ve katliamların bir çoğu, IŞİD bölgesine yönelik bombardıman ve hava saldırıları sonucu yaşandı. 
Raporda, Esed rejiminin sivillere yönelik saldırılarında 78’i çocuk, 62’ü kadın en az 398, Rusya’nın hava saldırılarında ise 68’i çocuk, 36’sı kadın en az 221 sivilin yaşamını yitirdiği kaydedildi. 

Ölümlerin çoğu hava bombardımanları neden oldu.
ABD öncülüğündeki koalisyonun saldırılarında ise 22’si çocuk, 15’i kadın toplam 71 sivilin öldüğü bilgisi paylaşılan raporda, ABD destekli terör örgütü PKK/PYD saldırılarında da 7’si kadın toplam 15, IŞİD saldırıları sonucunda ise 162 sivilin hayatını kaybettiği ifade edildi. 

Raporda, askeri muhalifler ve Esad güçleri arasındaki çatışmalarda 3’ü çocuk, 4’ü kadın toplam 16 sivilin öldüğü bildirildi. Raporda, Heyet Tahrir Şam‘ın ise bir sivili ölümüne neden olduğu belirtildi.

Öte yandan, geçen ay ülkede kimliği tespit edilemeyen kişi veya gruplarca öldürülenlerin sayısı ise 14’ü çocuk, 3’ü kadın toplam 39’u buldu.

En çok ölüm Deyrizor ilinde…

Ağın raporunda, geçen ayki ölümlerin bölge bazındaki dağılımına ilişkin de istatistik paylaşıldı. 
Buna göre, ekim ayında Deyrizor ilinde, 389’u rejim ve Rus saldırıları kaynaklı olmak üzere toplam 477 sivil yaşamını yitirdi. 
Raporda, Şam ve kırsalı bölgesinde 102, Humus’ta 95, Rakka’da 72, İdlib’de 68, Halep’te 50, Hama’da 31, Dera’da 16, Haseke’de 9 ve Kuneytra 3 sivilin öldüğü ifade edildi. 
Raporda, bu yılın ocak-ekim döneminde Suriye’de en az 9 bin 38 sivilin hayatını kaybettiği bilgisine yer verildi. Bu çerçevede, ocakta 781, şubatta 876, martta bin 134, nisanda bin 14, mayısta 964, haziranda 848, temmuzda 814, ağustosta 772 ve eylülde 912 sivil yaşamını yitirdi.

Raporda, “Birleşmiş Milletler, hükümet güçlerine (Esed rejimi) destek veren Rusya, İran ve Lübnan gibi ülkelere baskı yaparak silah desteğinin kesilmesini sağlamalı.” çağrısı yapılarak tavsiyeler bölümünde de Esed’e garantörlük yapan Rusya’dan, rejimin gerginliği azaltma bölgeleri anlaşmasını başarısızlığa uğratma çabalarının önüne geçmesini talep edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir