Suriye’den ABD’ye işgal notası: Derhal terket!


SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) Suriye Arap Cumhuriyeti, ABD’ye “işgal” notası gönderdi. Notada, “ABD ve bağlı güçlerin egemen Suriye devleti topraklarından derhal geri çekilmesi” istendi. Suriye BM temsilcisi Beşar Caferi de Türkiye’nin de “garantörlük” anlaşmalarına uymayarak Suriye topraklarını işgal ettiğini ileri sürdü.
ABD, YPG unsurlarıyla birlikte Suriye kuzeyinde bulunuyor.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Suriye’deki varlığını “işgal” olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Suriye’nin, ABD’ye bu yöndeki tavrını bildiren bir nota verdiğini açıkladı. 


Caferi, Türkiye’nin İdlib’teki varlığı ile ilgili garantör ülkeler arasındaki anlaşmaya uymadığını savunarak, “Bu saldırganlık, bu işgal” sözlerine yer verdi.
Suriye’de toprak yağması yavaşlıyor. IŞİD ülkede etkisini yitirirken, ülkenin kontrolü ağırlıklı olarak Suriye rejim güçlerinin eline geçmiş durumda. Ancak ülke topraklarının yüzde 20’sinden fazlası ise ABD destekli YPG’nin işgaline uğramış durumda. Türkiye destekli muhalif yapılar ise İdlib ve El Bab hattında etkinliğini koruyor.

ABD’nin başını çektiği koalisyonun, vekil örgütler eliyle stratejik paylaşım ve işgal girişimlerini sürdürdüğü ülkede IŞİD etkisini yitirirken, Rusya, İran, Hizbullah gibi unsurlardan aldığı destekle yıkılmadığını gösteren Suriye’nin de yavaş yavaş söylem değiştirmeye başladığı dikkat çekiyor.

SURİYE, ABD’YE NOTA GÖNDERDİ
Söylem değişikliğinin son örneği ise Suriye Dışileri Bakanlığı‘nca ABD’ye verilen resmi nota oldu. Suriye, ABD silahlı güçlerinin, egemen Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarından biran önce çıkmasını bildiren bir nota gönderdi. 
Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın resmi notasını New York’a
ulaştırdıklarını belirten Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar
Caferi
, ABD askeri birliklerini  işgalci durumunda gördüklerini belirterek; Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın resmi notasını New York’a ulaştırdık. ABD’nin karadaki varlığı ve sözde uluslararası koalisyonun düşmanca eylemlerini de bağımsızlığımıza karşı saldırganlık olarak görüyoruz” dedi.
TÜRKİYE’NİN YAPTIĞI SALDIRGANLIK VE İŞGAL
Sadece ABD değil… Suriye Türkiye’ye yönelik de benzer suçlamalarda bulundu. Caferi, bu anlamda Türkiye’nin Rusya ve İran’la birlikte varılan mutabakat sonucu oluşturulan “garantör ülkeler” anlaşmasına uymadığını ileri sürdü. 
Rus haber sitesi Sputnik’e konuşan Caferi, önceki gün başlayan ve Astana’da 7’incisi düzenlenen zirvede Rusya-İran arasındaki görüşmelerde bu konuyu gündeme getirdiklerini söyledi. 
Bu görüşmelerde Rusya ve İran’ın, “tüm garantör ülkelerin yükümlülüklerine uyması gerektiğini teyit ettiklerini” ileri süren Caferi, Önemli olan, bizim Türkiye’nin İdlib’deki silahlı ve askeri varlığını
görmemiz. Bu saldırganlık, bu işgal
” dedi. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir