ABD, Haseke’de eğitip, Ürdün sınırına yolluyor (ÖZEL)


SURİYE, Haseke (HABERYİRMİ) – ABD Suriye güneyinde, Badiye bölgesi olarak bilinen bölgede bulunan sözde muhalif yapıları takviye etmek için oluşturduğu kamplara bir yenisini daha ekledi. Suriye güneyi, Ürdün kuzeyinde konuşlandığı askeri üste maaş vererek rejim güçlerine karşı militan eğiten ABD unsurlarının, Haseke’de kurulu bulunan üste de militan eğiterek  Badiye bölgesine ulaştırdığı ortaya çıktı.

Badiye bölgesindeki ABD unsurları (Arşiv)

Konuyla ilgili son açıklama Rusya’dan geldi. Rusya Savunma
Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’li uzmanların Suriye’nin Haseke
vilayetindeki sığınmacı kampında, aralarında ‘Yeni
Suriye Ordusu
‘ isimli yeni bir silahlı grup oluşturduğu, militanların aldıkları eğitim sonrası Suriye ordusu ile savaşması için ülkenin güneyine
gönderileceği belirtildi.
Ancak Rusya eğitilen militanların en azından bir bölümünün eski IŞİD üyelerinden oluştuğu iddiasını paylaştı.


RUSYA GERÇEĞİ GÖRÜP MANİPÜLE ETMEYİ SEÇTİ
Rusya ise yaptığı açıkla ile kendi içinde çelişti. Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama “ABD’nin IŞİD’i yok etme konusunda kararlı olduğuna dair açıklamalarına rağmen, uluslararası koalisyon, Suriye’de kalan militanlarla işbirliğine devam ediyor. ABD’li özel operasyon güçlerinden eğitmenlerin yönetiminde, Haseke’deki sığınmacı kampında 6 aydır farklı terör örgütü militanları eğitiliyor ve ‘Yeni Suriye Ordusu’ isimli yeni bir silahlı oluşum kuruluyor. Evlerine dönen sığınmacıların açıklamalarına göre ABD’li eğitmenlerin hazırlıkların bitmesinin ardından, hükumet güçleri ile savaşması için Suriye’nin güneyine gönderilecek” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada şimdilerde kampta 400’ü IŞİD’den 750 militanının bulunduğu ve Fetih el Şam (El Nusra) militanlarının da kampta olduğu iddia edildi.

ABD Ürdün ve Haseke’de eğittiği militanları ÖSO adıyla Badiya hattına yolluyor.

ABD ASLINDA KİMLERİ EĞİTİYOR

Rusya’nın eğitilen militanların IŞİD’li olduğu bilgisini ise özellikle manipülasyon amaçlı kullandığı değerlendiriliyor. 
Zira, ABD’nin Haseke’de benzer bir faaliyeti olduğu iddiası yeni değil. 
ABD’nin, özellikle IŞİD’e düşman, Şaitat Aşireti benzeri seküler Arap yapılanmalar üzerinden uzun süredir YPG ile eşgüdümlü kullanabileceği alternatif bir yapı üzerinde çalıştığı biliniyor. Zira ABD, Kürt karakteri nedeniyle Arap nüfuz alanlarında “sınırlı etkisi” olacağı düşünülen YPG’nin yanına, ülkenin daha iç kesimlerinde Arap nüfuzuna etki edebilecek Arap kökenli bir yapılanma için uzun süredir uğraş veriyordu. Bu amaçla Özgür Suriye Ordusu yapılanması içinde önce Türkiye’de eğitim programına başlayan ABD, bu unsurların dini karakteri nedeniyle Ürdün kuzeyinde benzer bir eğitim programı başlatmış ve günümüze kadar bu programını sürdürmüştü.  
ABD bu unsurlara YPG’ye verdiği silah ve araçların aynısını aktarmış Ürdün’deki ABD üssü üzerinden Suriye güneyindeki militanlara ulaştırmıştı

28 Kasım’da Haberyirmi’nin aktardığı haberde de, ABD birliklerinin Badiye denen Suriye güneyindeki sözde muhaliflerin bulunduğu alanlarda doğrudan görüntülendiğine dair fotoğraflara yer verilmişti. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir