Film gibi IŞİD saldırısı: Rus askeri kılığında girip, üssü havaya uçurdular (ÖZEL)


SURİYE, Deyr ez Zor (HABERYİRMİ) – IŞİD’in 13 Kasım’da düzenlediği sızma saldırısıyla rejim ve Rus güçlerinin kullandığı hava üssünü havaya uçurduğu ortaya çıktı. IŞİD’in, son yayınlanan Flames Of War II adlı propaganda videosunda da yer verdiği o iddia, Stratfor‘un yayınladığı 18 Kasım tarihli uydu fotoğraflarıyla doğrulanmış oldu.  
Suriye Deyrizor Hava Üssü. İmha edilmiş L-39 Rus jetleri.
Suriye Deyrizor Hava Üssü. İmha edilmiş L-39 Rus jetleri.

Buna göre saldırı, Rus Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Arap Ordusu (SAA) güçlerinin kontrolünde bulunan Deyr Ez Zor’daki hava üssüne düzenlendi. 

137. Tugay ve Esad Hava Üssü’nü içine alan hava üssüne yönelik 13 Kasım’da düzenlenen saldırıda bazı apronlarda bulunan savaş uçakları tamamen imha edildi.

Apronlarda imha edilen Rus yapımı L-39 jetlerin görüntüleri ise uydu fotoğrafları tarafından görüntülendi. 
Saldırı, IŞİD teknik olarak bölgeden çıkarılmış olsa bile bölgede etkin olduğunu ve saldırı yapma kabiliyetini halen yitirmediğini göstermesi bakımından önemli bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgiye göre 13 Kasım’da düzenlendiği öğrenilen saldırıda baskın Rus askerlerinin üniformarıyla düzenlendi. Buna göre tamamı Rus askeri üniforması giyen ve Rusça konuşan IŞİD savaşçılarıyla dolu askeri araç, önce üsse giden çok sayıda kontrol noktasını geçerek iç kısımlara ilerlemeyi başardı. ABD kaynaklı ve iç istihbarat servisine çalışan Stratfor’un konuya ilişkin raporuna göre başarılı sızma girişimi sonrası apronlara kadar ulaşan IŞİD, girdiği apronlarda bulunan park halindeki tüm savaş uçaklarını imha etti. Güvenlik pozisyonları, savunma duvar ve çiftlerini geçen militanlar, 600 metrelik yoğun güvenlikli hattı bu şekilde aşarak hafif saldırı uçağı olarak kullanılan L-39’lara ulaşmayı başardı. Uydu fotoğraflarına yansıdığı kadarıyla apronda enkazı görüntülenen uçaklardan birinin ise iniş sırasında hasar aldığına dair bulgular yer alıyor. Yalnız bu uçağın düştüğü mü yoksa düşürüldüğü mü bilinmiyor.
ABD istihbarat raporuna göre Suriye Arap Ordusu, elindeki L-39 envanterinin yarısını IŞİD’in bu saldırısı ile kaybetti.    

DEYR EZ ZOR’A YÖNELİK SALDIRILARIN SEYRİ
-Kente saldıran rejim güçleri ise Ağustos 2017 itibariyle Hama ve Humus doğu hatlarından, kuzeyde ise Rakka güneydoğu hatlarından kente saldırılarını yoğunlaştırmıştı. 

-Son olarak kent merkezinde bulunan 137. Tugay’a yönelik IŞİD kuşatmasını 5 Eylül’de Esad Hava Üssü‘ne yönelik kuşatmayı 11 Eylül’de kaldıran rejim güçleri kentin güneydoğusundaki hatlardan Fırat Nehri’ne ise Marrat hattı karşısından ulaşmıştı. 
Deyr ez Zor’da IŞİD kuşatması altındaki üs bölgesi 5 Eylül’de bu durumda görünüyordu.
IŞİD’in üsse sızdığı 18-20 Kasım tarihinde bölgenin kontrolü Rus ve rejim güçlerinde görünüyor. 
-15 Eylül’de Fırat Nehri’nin doğu yakasına geçen rejim kuvvetleri, 18 Eylül’de ise Fırat doğusundaki Mazlum köyünü ele geçirip, Marrat ve Tahla köylerine ulaştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir