İsrail’in Kürdistan’ı, Afrin’deki ders kitabında! (ÖZEL HABER)


SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Halep’e bağlı Afrin’de kontrolü elinde bulunduran YPG’nin, kentteki okullarda okutulması için bastırdığı ilköğretim kitaplarında “Büyük Kürdistan‘a” yer verildiği görüldü. 
2015-2016 Eğitim ve öğretim dönemine ait olduğu anlaşılan kitaplarda yer verilen bu haritada, Türkiye güneydoğusu, Suriye kuzey ve kuzeydoğusu, Irak ve İran’ın batı hatları “Büyük Kürdistan” gösteriliyor. 
Ders kitabından bir sayfa. 

Ancak haritayı sıradışı kılan ise sınırlarının, Afrin‘deki YPG aklının da üstünde bir detaycı yaklaşım sonucu hazırlanmış olması… 

Zira haritayı çizen akıl, bölgedeki enerji hatları ile enerji yollarını, ipek yolunu metresi-metresine “Büyük Kürdistan” içine dahil etmiş. 
Kürtçe “Welate me Kurdistan” (Kürdistan Devleti) başlığı taşıyor.

Doğuda bu hatları kullanan harita sınırları, batıda Hatay ve Suriye’nin bir bölümü üzerinden de Akdeniz’e çıkıyor.  

YPG’nin dağıttığı ders kitapları. TIR’larla getiriliyor.

Kitapta yer alan haritada dikkat çeken bir başka detay da Afrin’de dağıtılmasına karşın, kentin “haritada “Büyük Kürdistan” içinde gösterilmemesi. 

Bunun kitabın baskı tarihinin eski olmasına bağlı olabileceği degerlendiriliyor. Zira örgüt 2015’e kadar sırtını tamamen rejime dayamış durumdaydı. Kısa süreye kadar da kent merkezinde rejim güçlerinin kontrol noktaları bulunuyordu.

İsrail’in kuzeyinde ve İsrail’in Milli Güvenlik unsuru olarak tasarladığı sınırları da kapsayan kuzeydeki bu YPG yapılanması, aynı zamanda ABD’nin İsrail adına bölgede oluşturmak istediği sınırları oluşturuyor. 

Suriye kuzeyinde “defacto” devlet düzeni kuran YPG, kontrol ettiği alanlarda askeri, idari ve güvenlik yapılanmasının yanı sıra eğitim alanında da PKK ideolojisini oturtuyor. 

Son olarak Aralık 2016’da Suriye kuzeyinde “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu” ilan eden örgüt, Haseke, Rakka Halep’te de kontrol altında tuttuğu bölgelerdeki okullarda kendi müfredatını uygulamaya başlamıştı. 
Örgüt, Diyarbakır’da bastırdığı kitapları yasa dışı olarak Suriye’ye sokmuştu 
2016’da Diyarbakır’da düzenlenen operasyonda kamyon kasasında binlerce kitap ele geçirilmiş, bulunan materyaller imha edilmişti. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir