Rejim, İdlib’te “Astana sınırlarına” ulaştı, saldırılar bitti: İşte kritik gelişmeler


SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) – Suriye Arap Ordusu (SAO), İdlib’te, Astana’da varılan çatışmasızlık sınırlarına ulaştı. İdlib’te, 18 Aralık’tan bu yana süren Rus ve rejim saldırıları dururken, rahatlayan HTŞ ve ÖSO unsurları IŞİD’in İdlib güneyinde ele geçirdiği tüm alanları kontrol altına aldı. 

Rejim güçleri, 18 Aralık 2017’de Astana’da varılan anlaşma sınırlarına ulaştığı İdlib’te saldırılara son verdi. 18 Aralık’ta Rusya, Türkiye ve İran’ın vardığı “Çatışmasızlık bölgesi” mutabakatı kapsamında İdlib güney ve doğu hatlarında Hama kuzeyi, Halep batı ve İdlib doğusunu içine alan bölgede 200’den fazla köyü ele geçiren Suriye Arap Ordusu, belirlenen sınırlara ulaşması ardından buradaki güçlerini Deyr Ez Zor hattına çekti. 


TSK BÖLGEYE KONUŞLANDI
Yine aynı anlaşma kapsamında İdlib güneyinde yeni gözlem noktalarına konuşlanan Türk Silahlı Kuvvetleri de buradaki misyonuna başladı. Son olarak 7 Şubat’ta İdlib doğusu, Haleb batı sınırlarındaki El Eis hattına konuşlanan TSK, bu hattaki Taftanaz Askeri Üssü‘ne girmişti. Rejim, TSK unsurlarının konuşlanmasını “anlaşma dahilinde” olduğunu duyurmuş, TSK unsurlarına, rejim yanlısı güçler tarafından yapılacak saldırıların “terör saldırısı” olarak kabul edileceğini duyurmuştu. 
IŞİD TÜM KONTROLÜ KAYBETTİ
Diğer taraftan bölgede yaşanan bir bir başka kritik gelişme de IŞİD kanadından geldi. Rejimin çekilmesi ile İdlib güneyinde Heyet-i Tahrir-i Şam (HTŞ) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolünde çok sayıda köyü ele geçiren IŞİD, bu alanlardaki HTŞ-ÖSO saldırıları sonucu bu alanlardaki kontrolünü de tümden kaybetti. ÖSO/HTŞ kaynakları Kuvayn El Kabir bölgesinde direnen son IŞİD savaşçılarından bazılarının öldürüldüğünü bazılarının da yakalandığını duyurdu. İddiaya ilişkin sosyal medya hesapları üzerinden de bazı görüntüler yayınlandı.

Rejim saldırıları sırasında 18 Aralık’tan itibaren daha güney hattında IŞİD’in kontrol ettiği alanlar da rejim güçleri tarafından ele geçirilmiş, buradan kuzeye çekilen IŞİD, HTŞ/ÖSO’ya ait bölgeleri ele geçirmişti. 
İşte saldırıların başladığı 18 Aralık’tan bugüne İdilb hattında yaşanan kritik gelişmeler. Rejimin ilerleme hattı, IŞİD’in pozisyonu ve rejimin ulaştığı “nihai Astana sınırlarıyla” şekillenen bölge… Haberyirmi haritalarıyla:  
Rejim saldırıların başladığı 18 Aralık’ta İdlib’in durumu böyleydi.
Rejim güçleri 9 Ocak’ta HTŞ/ÖSO‘nun İdlib-Halep ve Hama‘da kontrol ettiği alanları böyle yarmıştı.
Rejim, 8 Şubat’ta nihai sınırlara ulaştı. IŞİD kontrolündeki alanları ele geçirdi.
IŞİD daha kuzeye çekilip HTŞ/ÖSO alanlarını ele geçirdi.
Rejim saldırıları sonlandı. HTŞ/ÖSO IŞİD bölgelerini ele geçirdi. Son durum 13 Şubat 2018 
GÜCÜNÜ DEYREZZOR’A SEVKEDİYOR
Rejimin anlaşma sınırlarına varmasıyla birlikte, Rus ve rejim güçlerinin saldırısının durduğu İdlib’te IŞİD’te tüm kontrolünü kaybetmiş oldu.
Rejim unsurlarının, YPG ile çatışmaların yaşandığı Deyr Zor cephesine sevkedildiği, burada hatta bırakılacak rejim güçlerinin de mevzilerini koruyacağı öğrenildi. 
TSK güçlerinin de “mutabakata varılan sınırlarda” ÖSO-HTŞ’den yapılacak olası karşı saldırıları önlemeyi amaçladığı bildirildi. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir