Afrin harekatı son durum: Erdoğan bilançoyu açıkladı

Afrin harekatı son durum. Afrin’de öldürülen YPG’li sayısı, Afrin’in yüzde kaçı ele geçirildi, ÖSO ve TSK’nın Afrin kayıpları, kontrol altına alınan köy sayısı… Afrin harekatının 46. gününde HABERYİRMİ tüm savaş bilançosunu sizler için derledi.


Afrin harekatı son durum 6 Mart (2)
Afrin harekatı son durum 6 Mart

TÜRKİYE, Ankara (HABERYİRMİ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) birlikte yürüttüğü, Afrin’deki YPG mevzilerini hedef alan Zeytin Dalı Harekatı 46. gününe girerken, geçen 46 günde TSK ve ÖSO kayıpları netleşti. Partisinin grup toplantısında konuya ilişkin son bilançoyu aktaran Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar Afrin’de 700 kilometre kare alanın YPG’den temizlenerek kontrol altına alındığını duyurdu.

Fiziki olarak bin 920 kilometrekareden oluşan Afrin’in verilen son rakamla birlikte yüzde 36.4’ünün TSK/ÖSO kontrolüne geçtiği anlaşılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrin’de yürütülen harekat kapsamında kayıplara ilişkin bilgiler de verdi. “Şu ana kadar geçen 46 günde 2 bin 872 teröristin etkisiz hale getirildiğini” belirten Erdoğan, Afrin harekatında “TSK ve Jandarmaya bağlı 41 personelin, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı 159 savaşçının da şehit olduğunu” açıkladı.

Afrin harekatı son durum
Afrin harekatı son durum: Özgür Suriye savaşçılarının kaybı 159. ÖSO savaşçılarının verdiği kayıplar, ön cephede bulunmalarından kaynaklanıyor.

Erdoğan’ın açıklaması sonrası TSK da 46. günde etkisiz hale getirilen YPG’li sayısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında kara ve hava operasyonları sonucunda, 77 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği belirtildi. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısının 2 bin 872 olduğunun kaydedildiği açıklamada, hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtının planlandığı şekilde başarıyla devam ettiği vurgulandı. Açıklamada, harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçlerin hedef alındığı, sivil, masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiği belirtildi.

Zeytin Dalı Harekatı 46. günde bilanço

Afrin’de ele geçirilen alan: 700 kilometre kare

Afrin’in yüzde kaçı kontrol altında: Yüzde 36.4

Afrin’de TSK ne kadar kayıp verdi: 41

ÖSO Afrin’de ne kadar kayıp verdi: 159

Açıklanan veriler içinde özellikle ÖSO’nun kayıplarının yüksekliği dikkat çekti. ÖSO savaşçılarının harekatın ön safında yer alması kayıp oranlarının fazla olmasına neden oluyor. TSK unsurları ele geçirilen yerlerde konuşlanırken, daha çok geri cephede tahkimat ve konuşlanma faaliyetleri yürütüyor. ÖSO, ön cephede YPG ile karşılaşan öncü birlik olduğu için kayıp oranları da artıyor.

Afrin son durum haritası 5 Mart 2018 son durum. 18.01
Afrin son durum haritası 5 Mart 2018 son durum. 18.01

Harekat kapsamında 6 beldesi ve 360 köyü olan Afrin’de, TSK/ÖSO unsurları kuzeyde Bülbül beldesi ile batıda Racu ve Şeyh Hadid beldelerini ele geçirdi. Kontrol altına alınan köy sayısı ise 115’e, ele geçirilen toplam nokta sayısı da  130’u aştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir