Afrin Harekatı son durum harita: Canlı anlatım (14 Mart 2018)

Afrin harekatı son durum harita: Canlı Anlatım (14 Mart 2018): Afrin’de 24 saatte 51 YPG’li etkisiz hale getirildi. Toplam bilanço ise 3 bin 444’e yükseldi. TSK/ÖSO kritik noktalarda kontrolü sağlamayı sürdürürken, Çemberin daraldığı Afrin’de yüzlerce araç kilometrelerce kuyruk oluşturdu. İşte kritik gelişmeler


Afrin merkezden çıkan araçlar, kilometrelerce kuyruk oluşturuyor. 14 Mart 2018
Afrin merkezden çıkan araçlar, kilometrelerce kuyruk oluşturuyor. 14 Mart 2018

Afrin harekatı son durum harita: Canlı Anlatım (14 Mart 2018)

Dün Afrin batı ve güney kesimlerinde 11 köyü ele geçiren TSK ve ÖSO, önemli ilerlemeler kaydetti. Daha önce ele geçirilmiş Şeyh Hadid beldesinin kuzeydoğusundaki Mağaracık ve Dermeşkanlı köyleri alındı. Böylece TSK ve ÖSO birlikleri YPG elinde bulunan tek büyük belde Mabatlı’ya bir adım daha yaklaştı. TSK ve ÖSO’nun ele geçirdiği yer sayısı 210’u aşarken, hâkimiyet kurulan alan da 1102 kilometrekareyi buldu. Yani ilçe genelinin yüzde 50’sinden fazlası ele geçirilmiş oldu. TÜRK Silahlı Kuvvetleri harekatın 54’üncü gününde, 51’i son 24 saatte olmak üzere, toplam 3 bin 444 militanın etkisiz hale getirildiği açıklandı.

Dün 11 köyün ele geçirildiği tüm gün süren Canlı Anlatım için ilgili haberimize tıklayarak ulaşabilirsiniz. Dün ele geçirilen köyler ve gerçekleştirilen ilerleme haritaya aşağıdaki gibi yansımıştı.

Afrin son durum son harita 13 Mart 2018
Afrin son durum son harita 13 Mart 2018

Harekatın devam ettiği bugün kritik bir sürece girilmiş oldu. TSK‘nın 12 Mart’ta kuşattığını duyurduğu Afrin ilçe merkezinde bugün ise büyük yoğunluk yaşanıyor. İlçe merkezinin güneyinde yer alan 5 kilometrelik koridora gelen araçlar, kilometrelerce uzunlukta kuyruk oluşturarak ilçe merkezini terk etmeye devam etti.

Haberyirmi, harekatın bugüne damgasını vuran gelişmelerini Canlı Anlatım’ la sizlere aktarıyor.

10.30:

TSK ait jetlerin, Nubul Zehra yakınlarındaki Ziyara kontrol noktasını vurduğu ve bölgedeki 8 rejim milisi öldüğü bildiriliyor.

10.40: 

TSK sabah saatlerinde Minag, Maranaz, Malikiyah, Shurgat al Arz‘da hava harekatı düzenledi.

Yebise köyünün ele geçirilydiğine ilişkin resmi duyuru.

11.11:

TSK destekli ÖSO birlikleri Afrin kuzeybatısındaki Bülbül beldesinin 9 km güneydoğusundaki Kurugöl (Yebise-Kuri Kul) köyünü ele geçirdi. Konum bilgisi için buraya tıklayın

12.26:

En büyük cenaze töreni

Afrin merkez ilçede bugün 41 militan için tören düzenlendi. Bu rakam bir günde gömülen en büyük YPG’li militan sayısı olarak biliniyor. İlçede her gün yapılan törenlerde bu güne kadar 10, 16, 18 militan için toplu törenler düzenleniyordu.

Afrin cenaze1-min
Afrin ilçe merkezinde YPG militanları için düzenlenen törenden. Törende 41 tabut yer aldı.
Afrin ilçe merkezinde YPG militanları için düzenlenen törenden. Törende 41 tabut yer aldı.

12.34

Erdoğan: Akşam’a kadar kadar Afrin düşmüş olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da muhtarlarla buluştu. Beştepe’de konuşan Erdoğan “İnşallah Akşama kadar Afrin düşmüş olur” dedi.
Beştepe’de düzenlenen 46. Muhtarlar Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatında etkisiz hale getirilen YPG’li militan sayısının 3 bin 444’e yükseldiğini belirterek, “Temenni ederim ki akşama kadar inşallah Afrin tamamen düşmüş olur” dedi.

12.48

Erdoğan’ın açıklaması ne anlama geliyor!

Afrin merkezin akşama kadar düşmesi askeri taktiksel açıdan imkansız olarak değerlendirilirken, Erdoğan’ın “akşama kadar düşer” ifadesine ilişkin farklı iddialar ortaya atıldı. Değerlendirmelere göre Afrin merkezin akşama kadar ele geçirilmesi imkansız. Zira, sabahtan böyle bir taktik hareketlilik gözlenmedi. Ancak Erdoğan böyle bir açıklama yapıyorsa, bu taktik değil, diplomatik bir girişimin tezahürü olabilir.

Cumhurbaşkanı, aksi halde böylesi iddialı konuşmaz elbette. Eğer TSK ve ÖSO gerçekten de bugün Afrin merkezine giriş yapacaksa ve Erdoğan’ın dediği gibi akşama kadar Afrin merkezinde kontrolü sağlayacaksa bu Türkiye’nin, içerideki YPG’li militanlarla çeşitli yollarla – direkt ya da dolaylı olarak görüşmeler yürüttüğü anlamına gelir. İddialar da bu doğrultuda müzakerelerin sürdüğünü, sonuç alınması halinde hiç bir direniş gerçekleşmeden TSK/ÖSO’nun Afrin’e gireceği yönünde.

Afrin merkez ilçesinde halen en az 4 bin YPG militanının olduğu biliniyor. Siviller kentten ayrılmaya devam ederken, güne hattında 5 kilometrelik koridordan çıkışlar sürüyor.

Askeri kaynaklara göre anlaşma olmadan TSK/ÖSO kent merkezine girmesi halinde en az bir kaç gün şehir savaşının sürmesi kaçınılmaz görünüyor. YPG’nin, diğer tüm noktalardan kaçmış olsa bile son savunma hattı olan merkezde az da olsa direniş göstermesinin beklendiğini belirten askeri kaynaklar, buna karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “akşama kadar düşer” ifadesinin bu kontrolün silahlı değil, müzakere ağırlıklı olacağı bilgisini veriyor.

Erdoğan’ın psikolojik olarak da böyle bir açıklamayı yapmış olabileceği ihtimali, daha güçlü bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. “Temenni ederim ki akşama kadar inşallah Afrin tamamen düşmüş olur” ifadesi bu durum da kısa sürede sonuç alınacağı anlamında mecaz bir anlatım olarak da değerlendirilebilir.

Afrin’deki son durum haritası aşağıdaki gibi…

Afrin son durum son harita 13 Mart 2018
Afrin son durum son harita 13 Mart 2018

13.07

Tel Rifat ilk kez görüntülendi

YPG’nin rejime verdiği iddia edilen Tel Rifat’ttan gelen son görüntü. Türk istihbarat birimlerince kaydedildiği değerlendirilen görüntülerde sokaklar boş, savunma hatları ve militanlar yok. Ancak teslim edildiği belirtilen rejim güçleri de yok. Sadece bazı noktalara çekilen rejim bayrakları görünüyor.

14.40: 

Cinderes ilçe merkezinin 3 km kuzeybatısında kalan Kuran/Kural köyü alındı. Konum bilgisi için buraya tıklayın.

14.57

Dün girilen Gazaviye‘de kontrol tümden sağlandı, ele geçirildi. Köy, Cinderes’in 12 km doğusunda bulunuyor. (Dünkü haritada alındı olarak yer verilmişti. Köyün bugün tamamen kontrol altına alındığı bildirildi.

Gazaviye köyünün 1 km güneyinde Şadir köyü ele geçirildi. İki köyün koordinatları için buraya tıklayınız.

15.09 

Afrin’in 5 km batısında bulunan Marrathan köyü ele geçirildi. Koordinatları için buraya tıklayınız.

 

15.20:

Operasyonlarda 684 ve 717 rakamlı tepeler de temizlendi.

15.21:

TSK ve ÖSO’nun harekatta kontrol altına aldığı bölge sayısı 190’ı köy ve 39’u kritik nokta olmak üzere 229’a yükseldi. Bugün ele geçirilen köy sayısı 5’e ulaştı.

 

16.20:

Afrin’den son görüntüler

16.41:

Afrin’den çıkışlar ÖSO denetiminde devam ediyor.

17.47:

Marrata köyünün 2 km batısında kalan Kaze (Gunde Gaze/Kaziye) köyü ele geçirildi. Köy aynı zaman Afrin merkez ilçenin 6 km batısında kalıyor. Konum için buraya tıklayın.

18.35:

Afrin son durum harita

Afrin son durum harita 14 Mart 2018
Bugün ele geçirilen köyler. Afrin son durum harita 14 Mart 2018. Harita 18.35’te oluşturuldu.

23.06:

Bugün alınan yerler:

Afrin batısında

Maarrata

Kafrdali Favkani

Colakan

Satyan

684 ve 717 rakımlı tepeler

Halilu

KafrShil

Kafr Batrah

Kaze

Kunde Mezin

Kuran

Afrin güneyi:

Gazaviyah
Şadır

Bulbul:

Yebise/Kurugöl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir