Çekildik demişti: PKK, Sincar’da kılık değiştirdi

Sincar son durum harita: Sincar’dan çekildiğini duyuran PKK’nın, beklendiği gibi hala bölgede bulunduğu ortaya çıktı. Kılık değiştiren örgütün taşeron olarak kurduğu “Şengal Savunma Birlikleri” (YBŞ) üniformalarıyla Musul’un Sincar ilçesinde bulundukları görüldü.


Irak Sincar YPŞ ve YPG militanları

Sincar son durum harita: Irak’ta PKK’ya bağlı Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ) Musul’un Sincar ilçesinde kamufle olmuş şekilde beklemeye devam ediyor. Sincar’dan çekildiğini duyuran PKK’nın, beklendiği gibi hala bölgede bulunduğu ortaya çıktı. Kılık değiştiren örgütün taşeron olarak kurduğu “Şengal Savunma Birlikleri” (YBŞ) üniformalarıyla Musul’un Sincar ilçesinde bulundukları görüldü.

Az sayıdaki Irak ordusu ve federal polis gücü merkezde kontrolü sağlamış görünüyor. Bununla birlikte PKK’ya bağlı YBŞ militanları da silahlarıyla birlikte kamufle olmuş şekilde ilçedeki varlıklarını devam ettiriyor.

İlçe merkezinde ve ilçeye girilen kontrol noktalarında şu an sadece Irak asker ve polisi bulunuyor. PKK’ya bağlı YBŞ’liler ise ilçedeki evlerde silahlarıyla birlikte kamufle olmuş bir şekilde bekliyor. AA’nın haberine göre ilçe merkezinde daha önce asılı olan YBŞ’ye ait bez parçaları ve Abdullah Öcalan’ın posterleri de indirilmiş ancak, ilçenin etrafındaki bazı binalarda hala bu paçavralar mevcut.

“PKK silahlarıyla birlikte bekliyor”

Bir Sincar sakini, PKK ve YBŞ militanlarının ilçeyi terk etmeyerek Sincar’daki evlerde silahlarıyla birlikte beklediklerini ve istedikleri zaman yeniden toplanma kabiliyetine sahip olduklarını söyledi.

Sincar Musul’a bağlı ilçe. PKK’nın Suriye ile temas hattı.

İlçe merkezindeki binalarda daha önce YBŞ ve onlara destek veren PKK’lıların yer aldığını ancak, Türkiye’nin açıklamalarının ardından geçen hafta bu binaların boşaltıldığını ifade eden Sincar sakini, ilçe merkezinin etrafındaki bazı boş binalarda YBŞ pez parçaları ile Irak bayraklarının hala yan yana olduğunu aktardı.

Bunun yanı sıra, ilçe girişi ve çıkışındaki tüm kontrol noktalarında daha önce örgüte ait bez parçalarıyla terör örgütü elebaşı Öcalan’ın posterlerinin yer aldığını dile getiren Sincar sakini, şu anda sadece Irak bayraklarının asılı olduğunu aktardı. AA muhabirinin İlçe merkezine girilen noktalardan çektiği görüntülerde de daha önce PKK ve YBŞ tarafından eğitim üssü olarak kullanılan bir binanın duvarının üzerinde bulunan örgüte ait sloganların silinmediği görülüyor.

Bir başka görüntüde ise örgüte ait bez parçasıyla Irak bayrağının yan yana asılı olduğu, bu binaların da şu an terk edilmiş durumda olduğu görülüyor.

İlçedeki kamu binaları kullanılamaz halde

Güvenlik nedeniyle 16 Ekim 2017’den bu yana Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Duhok kentinde ikamet eden Sincar Kaymakamı Mehma Halil, IŞİD kontrolündeki ilçede birçok kamu binasının 3 yıl önce ABD bombardımanı ardından  yerle bir olduğunu hatırlatarak, kaymakamlık binası başta olmak üzere birçok binanın kullanılamaz halde olduğunu söyledi.

Ellerinde PKK’nın kesin olarak Sincar’dan çekildiğine dair net bilgiler mevcut olup olmadığı sorusuna ise Halil, “PKK’nın kentten tamamen çekilip çekilmediğinden emin olmak için girişimlerimiz devam ediyor.” cevabını verdi.

Sincar’daki Peşmerge Komutanlarından Kasım Şeşo önceki gün yaptığı açıklamada “PKK’ya bağlı silahlı gruplar, farklı isimler altında Şengal’de (Sincar) varlık göstermeye devam ediyor, Haşdi Şabi ile dayanışma içerisindeler.” demişti.

YBŞ ne zaman kuruldu?

PKK, 3 Ağustos 2014’te IŞİD bahanesiyle , Suriye’nin kuzeyi ve Kandil’den gelip, bölgede konuşlanmaya başlamıştı. Örgüt, bölgede varlık gösterdiği süre boyunca Ezidi kız ve erkekleri silah altına alıp, Sincar ve çevresinde üsler ve kontrol noktaları kurmaya başlamıştı. PKK, bölgede yerel bir silahlı grup adında varlık göstermek için YBŞ’yi kurmuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir