Duma’da kritik gelişme: Rejim tamamını kuşattı

Harasta ve Cobar’ı ele geçiren rejim güçleri, başkent Şam’a bağlı bölgelerdeki son muhalif bölgesi olan Duma’yı tamamen kuşattı. Harasta ve Cobar’da tam kontrolü sağlayan rejimin, Duma’yı da ele geçirmesi halinde Şam merkezde muhaliflerin kontrol ettiği alanların tümünü ele geçirmiş olacak.


Doğu Guta’ta operasyonları sürdüren Suriye hükümeti güçlerinin bölgede muhaliflerin elinde kalan son yer olan Duma’nın etrafını sardığı bilrdiriliyor.

BBC, “Suriye hükümeti güçleri, Doğu Guta’da muhaliflerin elinde tuttuğu son yer olan Duma’nın etrafını sardı. Duma’daki muhalif güçlere bölgeyi terk etmeleri için Pazartesi günü 48 saat süre verilmişti” dedi.

Geçen hafta haritada durum böyleydi. Bugün Haresta ve güneyindeki tüm yeşil muhalif bölge rejim kontrolüne girmiş oldu. Rejim, şimdi Duma bölgesini ele geçirmek için bölgeyi tam kuşatmaya aldı.

Haberde El Vatan gazetesinin, Ceyş-ül İslam örgütü tarafından kontrol altında tutulan Duma’ya yönelik “dev” bir operasyona hazırlanıldığını duyurduğuna işaret edildikten sonra Suriye hükümetinin başlıca müttefiki Rusya’nın Pazartesi günü geç saatlerde, Ceyş-ül İslam’a diğer örgütler gibi İdlib’e tahliyeyi kabul etmeleri için 48 saat süre verdiği belirtildiği anımsatıldı.

Ceyş-ül İslam militanlarının ise silahsızlanıp, bölgede kalmak istediğini söylediklerine dikkat çeken BBC’ye göre, Birleşmiş Milletler ise Rusya’yla müzakerelere karşın çatışmaların sürdüğü Duma’da mahsur kalan 70 bin sivilin durumundan kaygılı.

Harasta ve Cobar’ı ele geçiren rejim güçleri, başkent Şam merkezindeki bölgelerde son muhalif bölgesi olan Duma’yı kuşatması, bölgede kritik bir eşik sayılıyor. Harasta ve Cobar’da tam kontrolü sağlayan rejimin, Duma’yı da ele geçirmesi halinde Şam merkezinde, Yermük mahallesi dışında muhaliflerin kontrol ettiği alanların tümünü ele geçirmiş olacak.

Diğer taraftan, Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, bir askeri kaynağa dayandırdığı haberde, “Doğu Guta’ta terör örgütlerinin kuşatması altında olan 128 binden fazla sivilin, güvenliği Suriye ordusunca sağlanan insani koridorlar üzerinden bölgeden ayrıldıklarını” duyurdu.

Haberde, “bugün Duma bölgesinden çoğu kadın ve çocuk olan yüzlerce sivilin Vafidin Bölgesi’ndeki insani koridor üzerinden dört grup halinde tahliye edildiği” belirtilirken tahliye edilen sivillerin “geçici barınma merkezlerine” hakledildiği de kaydedildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir