Kuşatma altında gergin bekleyiş: Duma son durum harita


SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son yerleşim yeri olan Duma’da saldırı iddiasıyla gergin bekleyiş sürüyor.

Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son bölge olan Duma’da Esed rejiminin Ceyşu’l İslam tahliye anlaşmasına varıp bölgeyi terk etmezse Duma’ya büyük bir saldırıya hazırlandığı bildirildi.

Yeni Akit’in haberine göre; Esed rejimi Doğu Guta bölgesinde kontrolünde kalan son bölge tahliye edilmeyen tek bölge olan Duma’dan anlaşmaya varıp çekilmezse büyük bir saldırı hazırlığı yapıyor.

TAHLİYE EDİLMEYEN TEK BÖLGE DUMA

Doğu Guta’da Duma dışında tüm bölgelerde muhalifler, bölgeleri tahliye ederek İdlib’e gitme konusunda anlaşmaya varmıştı. Geçtiğimiz haftadan bu yana on binlerce sivil ve muhalif savaşçı, uzun süredir Esed rejiminin kuşatmasında olan ve Suriye’de muhaliflerin en büyük kalelerinden biri addedilen Doğu Guta’yı terk etmişti.

CEYŞU’L İSLAM UZLAŞMA TARAFTARI DEĞİL

Rejim lideri Beşar Esed’in güçleri şu an Doğu Guta’nın en az yüzde doksanını kontrol altında tutuyor.

Bölgede rejim kontrolünde olmayan tek yer olan Duma’yı elinde bulunduran Ceyşu’l İslam, daha önce Esed rejiminin en büyük destekçilerinden olan Rusya ile müzakereler yürütmüştü.

Rusya muhalif grubun bölgeden tamamen çekilmesini isterken Ceyşu’l İslam bölgede kalacaklarını açıklamıştı.

Ceyşu’l İslam’ın bölgenin kendi yönetimlerine bırakılması ve rejim ile savaşın da son bulması gibi bir arayış içerisinde olduğu öne sürülmüştü. Ceyşu’l İslam kontrolündeki Duma, Doğu Guta’nın en büyük yerleşim yeri.

REJİM SALDIRI BAŞLATACAK

Rejim yanlısı el Vatan gazetesinin ifadesine göre, Ceyşu’l İslam şehri teslim edip tahliye olmayı kabul etmezse bölgeye büyük bir saldırı düzenlemek üzere rejim güçleri bölgeye konuşlanmış durumda. Reuters’a konuşan bir rejim yetkilisi de önümüzdeki iki günün bu karar açısından önemli olduğunu belirtti. Buna göre birkaç gün içinde Ceyşu’l İslam tahliye anlaşmasına imza atmazsa, rejim bölgeye büyük bir saldırı başlatacak.

CEYŞU’L İSLAM: BÖLGEDE DEMOGRAFİK DEĞİŞİM YAPILIYOR

Ceyşu’l İslam geçtiğimiz Salı günü yaptığı açıklamada Esed rejimi ve Rusya’yı Doğu Guta’yı insansızlaştırmaya çalışmak ve demografik değişimler yapmakla suçlamıştı. Şimdiye dek daha önce 400 bin kişinin yaşadığı Doğu Guta’dan 121 bin insan zorla İdlib’e tehcir edilmiş durumda.

Doğu Guta neresi. Doğu Guta Harita: Haresta ve güneyi tamamen rejim kontrolüne geçmişti. Şimdi bölgede sadece Duma bölgesi muhaliflerin elinde bulunuyor.

Esed rejimi ve Rusya’nın halkı katlederek bölgeden muhalifleri ve bölge halkını tamamen sürmek ve bölgeye rejim destekçilerini yerleştirmek şeklindeki politikası hızla sürüyor.

DUMA’DA KATLİAM YAŞANABİLİR

Ceyşu’l İslam tahliye anlaşmasına varmayı reddederse Doğu Guta’nın en kalabalık bölgesi olan ve bazı tahminlere göre 100 binden fazla insanın yaşadığı Duma bölgesinde ciddi bir katliam yaşanacağından korkuluyor.

Oldukça dar ve kısıtlı bir alanda bu kadar yoğun sivilin yaşadığı bu alanda rejimin saldırıları başlarsa yaşamını yitiren sivillerin yüzlerle ölçüleceği konuşuluyor.

Esed rejimi bölgede fosfor ve napalm bombaları ile kimyasal gazlar gibi yasaklı silahlar da kullanıyor. Duma’da bu silahların kullanımı halinde, tek bir bölgede sıkışmış olan sivillerin çok ağır kayıplar yaşayacağını tahmin etmek zor değil. Bölgede gergin bekleyiş sürüyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir