Trump, Macron ve PYD: 3 kafadardan 3 yeni hamle

Suriye kuzeyi için 29 Mart akşamı 3 kritik gelişme yaşandı: Fransa ile görüşen Trump, ardından Suriye’den çekileceklerini açıkladı. Hemen ardından PYD heyetini kabul eden Macron ise Suriye’ye asker göndereceğinin sinyalini verdi.


ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin çok yakın zamanda Suriye’den çekileceğini açıkladı. Bölgedeki kuvvetlerini geri çekeceklerini söyleyen Trump, “Suriye’de olmamızın sebebi DEAŞ ile mücadeleydi. Çok yakın bir zamanda bölgeden çıkacağız. Bırakalım da başkaları Suriye ile ilgilensin. Çok çok yakın bir zamanda biz çıkıyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklama Trump’ın Fransa ile temasları sonrasında geldi. Trump Macron’la yaptığı görüşmede Suriye’de Türkiye ile ilişkileri güçlendirme yönünde ortak karar aldıklarını açıklamıştı.

Macron, PYD’yi kabul etti, “arabuluculuk” mesajı verdi

Aynı paralelde bir başka gelişme de YPG/PYD heyetinin Fransa’da Macron tarafından kabul edilmesi oldu.
Akşam saatlerinde gerçekleşen görüşmede Macron’un, “Türkiye ile PYD arasında arabulucu olmaya hazır olduğunu söylediği” aktarıldı.

Fransa sahaya sürülüyor

Trump’ın “çekileceğini” açıkladığı Suriye’de tüm stratejilerin Türkiye’nin Menbiç hamlesine karşı hazırlandığı görülürken, Fransa’nın da Menbiç’e asker göndermek istediği anlaşılıyor.

Diğer taraftan, örgüt Fransa ile yapılan görüşmelerin “olumlu” geçtiğini duyurarak, ABD’nin çekilme oyununun arkasında “Fransız piyonunu devreye sokarak işleri yürüteceği” yorumları yapılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir