Tel Rıfat neden önemli: Tel Rıfat’ın YPG için anlamı ne?

Tel Rıfat neden önemli: Hedefteki ilçede son durum. Tel Rıfat ve YPG kantonları arasındaki ilişki ne? Tel Rıfat nerede ve neden önemli. Tel Rıfat şimdi kimin kontrolünde….


Tel Rıfat

Suriye, Halep (HABERYİRMİ)Tel Rıfat neden önemli: Hedefteki ilçede son durum:

YPG/PKK, 2016 başlarında, Fırat Nehri’nin doğusunda işgal ettiği topraklar ile batısında bulunan Afrin’i karadan birleştirmek için arada kalan bölgeleri ele geçirmeyi amaçladı. Türkiye o sırada IŞİD kontrolündeki El Bab hattına harekat düzenliyordu. Türkiye’nin hamlesini gören YPG/PKK, Tel Rıfat hattında Rus ve rejim desteği, Menbiç tarafında ABD desteği ile iki hattan Menbiç ile Tel Rıfat arasını birleştirmek için harekete geçti. Türkiye IŞİD’le savaşırken Afrin’den güneydoğuya, Menbiç’ten de batıya hamle yapan örgüt, Tel Rıfat ve Bab’ı alarak, hattı birleştirmeye çalıştı. YPG/PKK, böylece Suriye-Türkiye sınırı boyunca kesintisiz hakimiyet kuşağı oluşturacaktı. O dönem Türkiye ile ilişkileri krizde olan Rusya’nın yoğun hava desteğini alarak, muhaliflerin elindeki bölgeleri ele geçiren örgüt, Afrin’den güneydoğuya doğru yayıldı. Daha önce Afrin’de varlık sürdüren örgüt bu hamle ile sadece iki yıl önce Türkiye’nin gözlerinin içine baka baka Tel Rıfat ilçesini ve çevresindeki tüm köyleri ele geçirdi. Tel Rıfat, örgüt için kuzeyde oluşturacağı kesintisiz işgal hattında köprü vazifesi üstleniyordu.

Örgüt için Tel Rıfat-Menbiç bağlantısı

Terör örgütünün Suriye genelindeki sözde idari yapılanması “3 bölge ve 6 kanton”dan oluşuyor. Örgüt söz konusu yapıyı “Cezire (Haseke ve Kamışlı), Fırat (Kobani ve Tel Ebyad), Afrin (Afrin ve Şehba)” şeklinde ifade ediyor. İşgalde tuttuğu Rakka ilini, sözde özel statüde gösteriyor.

Afrin son durum harita 23 Mart 2018
Afrin son durum harita 23 Mart 2018. Kırmızı bölge: Afrin ilçe sınırlarında kalan YPG bölgesi. YPG kontrolündeki Tel Rıfat, daha doğudaki Menbiç için kritik önemde.

Örgüt, Tel Rıfat’tan başlayıp Menbiç’e uzanan hattı “Şehba kantonu” olarak adlandırıyor.

Ancak Tel Rıfat ve Menbiç arasındaki Bab ilçesi, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde bulunuyor. Bu nedenle örgütü Tel Rıfat-Menbiç bağlantısını sağlayamıyor.

İlçenin nüfus yapısını değiştiriyor

YPG/PKK, Tel Rıfat’ı işgali sırasında yaklaşık 250 bin Arap sivili göçe zorlandı.

Tel Rıfatlılar, Fırat Kalkanı bölgesine komşu ve muhaliflerin kontrolünde bulunan Azez ilçesine sığındı.

Örgüt, işgalden sonra Tel Rıfat’a Afrin’den getirdiği Kürt aileleri yerleştirmeye başladı.

Halihazırda ilçede 15-20 bin civarı Kürt ve Arap yaşıyor. Ancak bunların yalnızca 700-800 kadarı Tel Rıfat’ın yerlisi olan Araplardan oluşuyor.

Bazı köyler Zeytin Dalı’nda geri alındı

Halen YPG/PKK işgalinde olan yerleşim yerleri şunlar:

Tel Rıfat ilçe merkezi, Kefr Neye ve Deyr Cemal beldeleri, Minag, Harabişe, Babınnıs, Eksar, Zoyan,Tel İnip, El Coba, Hasin, Halisa, El Neyrabiyye, Şeyh Keyif, Tel El Madik, El Hassiye, Ta’ane, El Karmil köyü, Tel Cican, El Vardiyye, Suruç, Ümel Kura, El Vahşiyye, Marita, Tel Rehhal, Malika, Kiştiar, Tata Maraş, Teneb, Kefer Anton, El Vasıtıyye, Şavarga, Ayn Dakne, Maranaz, Hırbat Hayat, Kefer Nasih, Hassacık, Tel Şair, Tel Acar, Tel Karah, Ez Ziyyara, Fefin, Üm Hoş, Herbul, Ehras ve Şeyh İsa köyleri ile Garnata, El Vardiyye, Es Samuka, El Alkamiyye, Bir Harbul, El Beyluna, El Hib, Eş Şehhebiyye ve Şeyh Hilal çiftlikleri.

Öte yandan Zeytin Dalı Harekatı’nda Tel Rıfat’a bağlı Meryemeyn, Kefer Mez, Şavarighat el Caviz ve Anab köyleri gibi bazı yerleşimler teröristlerden kurtarılmıştı. Şeale köyünü ise harekattan cesaret alan ve daha önce Bab’a sığınan köylüler kendi imkanlarıyla geri almıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir