ABD’den güvenceyi alan YPG, Menbiç’te tehcire başladı

TSK’nın olası harekat ihtimalinin ortadan kalkmasıyla otorite kurmaya odaklanan YPG, tehcir ettiği Arapların yerine, Afrin’den kaçan ve kendisine destek veren Kürtleri Menbiç’e yerleştirmeye başladı.


YPG, Menbiç'ten çıkardığı Arapların yerine Afrin'den kaçan Kürt destekçilerini yerleştiriyor. (Foto: Afrin Tahliye) 8 Mart 2018

 SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) –Menbiç son durum harita: YPG tehcire başladı

ABD ile yürütülen müzakereler sonrasında “Türkiye’nin operasyon yapılmayacağı” yönünde garanti verdiği Menbiç’te, YPG “Arap tehcirine” başladı. TSK’nın olası harekat ihtimalinin ortadan kalkmasıyla otorite kurmaya odaklanan örgüt, tehcir ettiği Arapların yerine, Afrin’den kaçan ve kendisine destek veren Kürtleri yerleştirmeye başladı.

YPG/PKK Suriye’nin kuzeyinde işgal ettiği Menbiç’teki baskıyı artırdı. Taşınmaz mallara el koyan örgüt, gençleri zorla silah altına alma uygulamasına hız verdi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre YPG/PKK, Fırat Nehri’nin batı kıyısındaki Menbiç’teki sivillere yönelik baskısını artırdı.

Örgüt, dün aldığı bir kararla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları ve ailelerine ait 200’e yakın arsa, dükkan ve evlere el koydu.

Bazı evlerin içinde halen yaşayan yaşça büyük kişileri zorla çıkaran örgütün, iki gün önce de zorla silah altına alma kararı çıkardığı öğrenildi.

Karar, ilçedeki 1988-2000 doğumlu tüm gençleri kapsıyor. Örgüt, 5 Mayıs’a kadar teslim olmayan gençleri alıkoymakla ve cezalandırmakla tehdit ediyor.

Yerel kaynaklar, örgütün ilçedeki kontrol noktalarının sayısını da artırdığını, hemen hemen her sokağa bir nokta kurduğunu belirtiyor.

IŞİD kontrolündeki Menbiç, yoğun ABD bombardımanı sonrası Ağustos 2016’da işgal etmişti.

Menbiç, yoğun ABD bombardımanı sonrası Ağustos 2016’da işgal etmişti.

ABD, ilçe merkezinin ele geçirilmesi sonrasında YPG/PKK’nın ilçeden çıkacağı konusunda Türkiye’ye garanti vermiş ancak bunu yerine getirmemişti.

Türkiye operasyonu, fiilen sona erdi

Afrin’deki YPG mevzilerine yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı 18 Mart’ta ilçe merkezinin de ele geçirilmesiyle birlikte fiili olarak sona ermişti.
Türkiye hükumet yetkilileri, harekâtın Tel Rıfat ve Menbiç hattını kapsayacağını açıklasa da ABD ile kurulan “müzakere süreci” ve hemen ardından 14 Nisan’da ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik saldırısı ardından Türkiye’nin yürüttüğü harekât fiili olarak son bulmuş oldu.

YPG’ye “Türkiye güvencesi” verildi

Son olarak 25 Nisan’da ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, yaptığı açıklamada “TSK’nın Afrin’de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı harekatının oyaladığı YPG oluşumlarının IŞİD’e karşı mücadeleyi sürdürmek için Fırat vadisine dönmeye başladığını” belirtmişti. Bu gelişme Türkiye’nin Menbiç’e yönelik operasyonun yapılmayacağı konusunda anlaşmaya varıldığı yönünde değerlendiriliyor.

Yine ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Pompeo ile 27 Nisan’da Brüksel’de buluşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Menbiç’te ABD ile birlikte hareket edeceğiz” değerlendirmesi de Menbiç operasyonunun yapılmayacağı konusunda Türkiye’nin verdiği güvenceye işaret eden gelişme olarak değerlendirilidi. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir