İran’da tansiyon yükseliyor


İRAN, Tahran (HABERYİRMİ) – İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Devrim Muhafızları arasındaki karşılıklı suçlamalar tansiyonu yükseltiyor.

İran Devrim Muhafızları Genel Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Selami ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ifadeleri ülke gündemindeki yerini korurken karşılıklı suçlamalar da devam ediyor.

İran Devrim Muhafızları Genel Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Selami, isim vermeden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi “düşmanın dilini kullanmak”la suçladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin birkaç gün önceki konuşmasında kullandığı “Silahlı kuvvetlerin ülkenin ekonomisi konusundaki vesveseleri, onları sahip oldukları yüksek hedeflerinden uzaklaştırmaktadır” ifadesi ülke gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. Bu sözlere İran Devrim Muhafızları’ndan tepki geldi.

İran Devrim Muhafızları Genel Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Selami, söz konusu açıklamaya tepkisini “Devrim Muhafızları’na karşı düşman sesinin yankıları” diyerek verdi.

Hüseyin Selami isim zikretmeden Cumhurbaşkanı Ruhani’yi hedef aldığı konuşmada, “Bazı arkadaşlar gözlerimizin içine bakarak bizi kutluyor. Ancak bunu düşmanın sesiyle yapıyor. Devrim Muhafızları tehditlerden korkacak değil. Bazı arkadaşların düşman gibi davranması onlara yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

Selami kendi ordusuna yapılan iç saldırıların Devrim Muhafızları’na yönelik başlatılan psikolojik savaşın mağlubiyetle sonuçlanmasından kaynaklandığını savundu. Selami şunları kaydetti, “Ekonomik sorunları insanların rejimden uzaklaşmalarının sebebi olarak görmeyin. Açlık sınırının altında 40 milyon insanın yaşadığı ülke Amerika değil mi? Biliyorsunuz ki bu insanlar yemek alabilmek için yardım kartı taşıyor ve sokaklarda yatıyor.” Ülke ekonomisinin giderek kötüleşmesinin arkasında ‘dış mihraklar’ olduğunu savunan Selami, “Düşman, İran’ı geri kalmış, fakir ve kaos içine batmış bir ülke gibi göstermeye çalışıyor” dedi.

İran merkezli Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre Ruhani’nin açıklamalarına tepki gösteren bir diğer isim de Besic Güçleri komutanlarından Tuğgeneral Gulam Hüseyin Geidparvar’dı. Geidparvar açıklamasında şunları söyledi:

“Bazı yetkililerin resmi makamdan yaptığı konuşmalar Devrim Muhafızları’nın gücünü zayıflatmaya yetmez. Ruhani’nin Devrim Muhafızları’na yönelik açıklamasının nedeninin kendisinin Devrim Rehberi’nden (Ali Hamaney) uzaklaşması olduğunu düşünüyorum. Ehl-i Beyt ile olan ilişkimizi elimizden geldiğince sağlam tutmamız gerekir. Ayrıca şunu da bilmemiz gerekir ki ahretimiz, rehber Hamaney’in varlığına bağlıdır.”

Devrimi İran sınırlarının dışına taşıdığı için Devrim Muhafızları’yla gurur duyduğunun altını çizen Geidparvar, bu bağlamda devrimin dışta daha çok rağbet görürken ülke içinde eski değerini kaybettiğini düşündüğünü sözlerine ekledi. “İran dışındaki insanlar, devrimin kıymetini İranlılardan daha çok biliyor. Bu konuda İran, Devrim Muhafızları’na çok şey borçlu” ifadesini kullandı.

Ruhani’nin açıklamaları, Devrim Muhafızları üst düzey yetkilileri tarafından ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ı kutlamak için yayınladığı Nevruz Bayramı mesajına benzetildi. Trump, aynı mesajda Devrim Muhafızları’nı zor yaşam koşullarıyla mücadele veren İran halkının paralarını dış kaynaklı projelere aktarmakla suçluyordu.

Geidparvar, açıklamasının devamında rejimin devamlılığının ‘politikacıların siyasi oyunlarına’ değil ‘Devrim Muhafızları’nın verdiği kurbanlara’ borçlu olduğunu savundu.

Ruhani açıklamaları daha çok devrimin kurucusu Humeyni’nin ‘Devrim Muhafızları’nın siyasete karışmamaları gerekir’ sözüne dayanırken, Geidparvar da Cumhurbaşkanı’na cevabı Humeyni’nin ‘Devrim Muhafızları olmasaydı rejim sürdürülemezdi’ sözleriyle veriyor.

Ruhani’nin İran ordusunu övdüğü konuşmasında “Ordu komutanlarından hiçbirinin adı yolsuzlukla kirlenmedi ve siyasete de karışmıyorlar” ifadelerini kullanması ülkede ismi yolsuzlukla anılan Devrim Muhafızları’nı hedef aldığı şeklinde yorumlandı. Devrim Muhafızları, genel bütçeden ayrılan pay dışında ülke genelinde sahip olduğu ulaşım ve enerji gibi çeşitli sektörlerden de önemli gelir elde ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir