Suriye için ABD’nin B Planı: “İslam Ordusu”

Suriye’yi işgal için alternatif planları masaya yatıran ABD’nin yeni planı, “Suudi Arabistan’a kurdurduğu 33 üyeli İslam Ordusu’nu Suriye’ye konuşlandırmak. ABD’nin, Suriye’den çekilme ihtimalinin ortaya çıkması durumunda, bu gücü YPG’nin yetersiz kaldığı alanlara konuşlandıracağı belirtiliyor


"İslam Orndusu" Suudi Arabistan'da yapılan "Kuzeyin Gök Gürültüsü" (Ra'du'ş Şimal) Tatbikatından bir kare. Mart 2016

Suriye‘yi işgal için alternatif planları masaya yatıran ABD’nin yeni planı, “Suudi Arabistan‘a kurdurduğu 33 üyeli İslam Ordusu‘nu Suriye’ye konuşlandırmak. ABD’nin, Suriye’den çekilme ihtimalinin ortaya çıkması durumunda, bu gücü YPG’nin yetersiz kaldığı alanlara konuşlandıracağı belirtiliyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Eric Pahon ABD’nin, Arap ülkelerinden toplama bir kuvveti Suriye’ye IŞİD’ten alınan bölgelerde güvenliği sağlamak üzere getireceği iddialarına ilişkin, “Başkan, Suriye’nin istikrarlı ve barışçıl bir yer olması ve IŞİD’in geri dönemeyeceği bir yer haline getirilmesi üzere ABD’nin, bölgedeki ortaklarımız dahil müttefiklerinin daha fazla katkı yapmasını istediğini açıklamıştı” dedi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberinde, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Arap ülkelerinin askerlerinden oluşan bir kuvveti Suriye’ye getirmek istediğini öne sürdü.

Amerikan yetkililerine dayandırılan haberde, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton‘ın başta Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel‘i arayarak konuyu teklif ettiği iddia edildi.

“Suudi Arabistan üzerine düşeni yapacaktır”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye’deki ABD güçleri yerine Arap gücü oluşturulacağı ve bu konuda Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu Körfez ülkelerinden mali destek talep edileceği yönündeki iddiaların geçmişte de gündeme geldiğini, bazılarının ise sadece tartışma aşamasında olduğunu söyledi.

El Cubeyr açıklamasında, Obama döneminde kendilerinin “İslam Ordusu” adı altında oluşturulan “İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu” olarak ABD’ye teklifte bulundukları belirterek, “Obama döneminde oluşturulan ‘İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu‘ olarak bu konuda bir teklifte bulunmuştuk ancak Obama yönetimi bu teklife dair bir adım atmadı. Mali destekler konusuna gelince Suudi Arabistan, her zaman sorumluluğunu korudu. Dolayısıyla bu konuda da Suudi Arabistan üzerine düşeni yapacaktır. Suriye’nin doğusunda oluşturulacak güçlerin türü veya nereden geleceği konusu ise halihazırda tartışma aşamasındadır” dedi.

“Danışmaya devam edeceğiz”

Pentagon Sözcüsü Pahon, söz konusu iddia ve açıklamalara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, diplomatik görüşmelerin detaylarına girmeden, “Başkan, Suriye’nin istikrarlı ve barışçıl bir yer olması ve IŞİD’in geri dönemeyeceği bir yer haline getirilmesi üzere ABD’nin, bölgedeki ortaklarımız dahil müttefiklerinin daha fazla katkı yapmasını istediğini açıklamıştı. Gelecek planları ile ilgili müttefiklerimiz ve ortaklarımıza danışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Pahon, bölgedeki ve bölge dışındaki ülkelerin Birleşmiş Milletler (BM) ile Suriye’de barışı sağlamak üzere çalışmalarını beklediklerini ifade etti.

ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Ryan Dillon, iddia hakkında spekülasyon yapmak istemediklerini belirterek, “Kararı verilmemiş bir şey üzerine spekülasyon yapmayacağım. Suudi Arabistan 71 ülkelik küresel koalisyonun değerli bir üyesi ve IŞİD’ı yenme çabalarına birçok şekilde katkı sağlamıştır.” ifadesini kullandı.

ABD’nin resmi rakamlara göre Suriye’de 2 bin askeri bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump, daha önce Suriye’den ABD askerlerini çekmek istediğini belirtmiş, ABD’nin Suriye’de kalmasını isteyen Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine, ABD ordusunun ülkede kalmasının maliyetini karşılamaları gerektiğini ifade etmişti.

Diğer taraftan ABD’nin şimdilik çekilme gibi bir planının olmadığı da sahaya yansıyor. Suudi teklifinin de YPG yerine oluşturulacak bir “B Planı” kalacağı değerlendiriliyor. Suudi unsurlarının olası durumda ittifak içinde yer alan Türkiye’yi bu bu göreve dahil edip etmeyeceği, ya da Türkiye’nin böyle bir görevi kabul edip etmeyeceği bilinmiyor.

Kimdir, nedir: ABD’nin bölge gücü “İslam Ordusu”

Teröre Karşı İslam İttifakı veya İslam Ordusu İttifakı (Arapça:التحالف الإسلامي العسكري لمحاربة الإرهاب), olarak adlandırılan yapı, ABD direktifleri ile Suudi Arabistan’a kurdurulan ve çoğu Suudi güdümlü 33 Müslüman ülkeden oluşuyor.

Barack Obama‘nın ABD Başkanlığı döneminde 14 Aralık 2015‘te, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman (Kral Veliahtı) tarafından kurulduğu açıklandı. İttifak Ahmed Davutoğlu‘nun Başbakanlık yaptığı dönemde bizzat Türkiye’nin katılımıyla oluşturuldu. Buna göre ittifak kurulduktan kısa süre sonra 29 Ocak 2016’da Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar ve beraberindeki heyetle, Suudi Arabistan’ın Riyad kentine giderek ziyarette bulundu.

İslam Ordusu üyesi ülkeleri birarada… En önde ise yapıyı oluşturan ABD’nin başkanı Donald Trump…

Oluşum, İslam dünyasına yönelik işgal, baskı ve savaşlara karşı “bir savunma kalkanı” oluşturma amaçlı değil, tersine ABD’nin bölgedeki çıkarlarını üst düzeyde koruma amacını taşıyor. Zira organizasyon, 2015’te, ABD’nin Suriye topraklarında kendisi adına savaşacak vekil ordusu arayışlarının sürdüğü kritik zamana denk geliyor.

IŞİD’in güçlü olduğu 2015’te Türkiye’deki “Eğit DonatProgramı‘ndan” sonuç alamayacağı kararına varan ABD, “IŞİD’le savaş” gerekçesiyle yürüttüğü bölgedeki yerleşim planını, bir yandan YPG, diğer taraftan Ürdün’de eğittiği seküler Arap gruplara destek vererek sürdürme kararı aldı.

Böyle bir süreçte oluşturulan İslam Ordusu İttifakı da tamamen ABD planlamasının bir parçası olarak, neredeyse tamamı Suudi ittifak bloğunun bir parçası konumundaki ülkelerden oluşturuldu.

Video: Suudi Arabistan /Riyad 2015-İslam Ordusu İttifakı geçit töreni
Bu ülkeler arasında Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, Ürdün, Katar, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Tunus, Fas, Libya, Sudan, Filistin, Lübnan, Yemen, Bangladeş, Malezya, Somali, Maldivler, Sierra Leone, Gine, Benin, Komorlar, Çad, Moritanya, Togo, Nijer, Cibuti, Nijerya, Senegal, Mali, Gabon bulunuyor.

Halen bu yapının komuta karargahı Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir