Kimyasal saldırı aslında hiç yaşanmadı mı?

Beyaz Miğferler’in Suriye’nin Duma kentinde hükümet güçleri tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen ‘kimyasal saldırıya’ dair videosunda yer alan 10 yaşındaki Mustafa, Ceyş-ul İslam militanlarının videoda rol almaları karşılığında hurma, kurabiye ve patates çuvalları verdiklerini söyledi.


Duma'daki kimyasal saldırı iddia edilen videodan.

ABD, İngilitere ve Fransa’nın rejim güçlerinin Duma’da düzenlediğini iddia ettikleri kimyasal saldırıyı gerekçe gösterip Suriye’yi vurmasının yankıları sürerken, gerçek bir saldırı olup olmadığı tartışmaları sürüyor.

ABD ve NATO kanadının “güçlü şüphe” diyerek hala kimin tarafından düzenlendiği yönünde kanıt sunmadığı o görüntülerle ilgili Rus SPUTNIK kanalı yeni bazı görüntüler yayınladı. Bir süredir saldırıya ait olduğu iddia edilen görüntülerin “düzmece2 olduğuna dair yayınlar yapan SPUTNIK, son yayınlanan videoda da saldırıda kimyasal saldırıya maruz kaldığı iddia edilen ve görüntülere yansıdığı söyleyen kişilerle konuştuğuna yer verdi

Beyaz Miğferler’in ‘kimyasal saldırı’ videosunda yer alan çocuklardan biri olduğu belirtilen 10 yaşındaki Mustafa adlı çocukla görüşen SPUTNIK, Ceyş-ul İslam militanlarının, istediklerini yapmaları karşılığında kendilerine hurma vereceklerini söylediğini aktardı.

SPUTNIK, 18 Nisan’da, Duma’da düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıya ilişkin yayınlanan videoda yer alan çocukla ilgili röportaj yayınladı.
Bir başka videoda ise, “kimyasal saldırı” videosunun, aslında rejimin hastaneye yönelik düzenlediği bombardıman sonrası, dumandan etkilenen insanlara ait olduğuna yer veriyor. Ancak bu iddialar da birbiriyle çelişiyor. Konuşturulan çocuk tanıklar, “bizi topladılar” derken, hastanede görevli olduklarını söyleyenler ise “hastane vurulduktan sonra getirilen hastalar” yorumunu yapıyor.
Mustafa, çekim sürecini şöyle anlattı: “Çocukları hastanenin orada topladılar ve bize dedikleri her şeyi düzgünce yaparsak kurabiye ve patates çuvalları vereceklerini söylediler. Birileri hastaneye büyük çuvallar getirdi, ancak içinde ne olduğunu anlamadık. Üzerimize su dökmeye başladılar. Daha sonra da büyükler çocukları kucaklayıp hastaneye doğru koştu. Orada bizim de fotoğrafımızı çektiler. Sonra da bize söz verdikleri yiyecekleri verdiler. Uslu davranıp sözlerini dinlediğimiz için de artık oyun oynayabileceğimizi söylediler. Genellikle okula gitmemize oyun oynamamıza izin vermiyorlardı. Çalışmak zorundaydık. Dışarıda çocukların oynadığını gördüklerinde kızıp evlerine yolluyorlardı.”

Beyaz Miğferler’in videosunda yer alan ve kimyasal saldırı mağduru olduğu iddia edilen çocuk olan Hasan Diab da, Rossiya 24 televizyonuna yaptığı açıklamada, çekimler karşılığında kendilerine yiyecek verildiğini söylemişti. Hasan’ın babası Omar Diab da kimyasal saldırı olmadığını, çocuğunun iyi olduğunu belirtmiş ve BM’nin New York veya Cenevre’deki merkezlerinde ifade vermeye hazır olduklarını kaydetmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Hasan’ın video ile ilgili birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) açıklama yapması gerektiğini dile getirmişti.

“Ruslar inceleme heyetini bölgeye almıyor”

Rus haber kaynaklarının aktardığı yukarıdaki iddiaların yanında Batı kaynaklı iddialar da Rusların inceleme heyetini özellikle bölgeye almadığını iddia ediyor.
Suriye’deki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Başkanı Raid Salih, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünü (KSYÖ) Duma’da kimyasal silah saldırısı sonucu hayatını kaybedenlerin defnedildikleri yerler konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.

Salih sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Suriye rejimi ile Rusya’nın kimyasal saldırı kurbanlarının cesetlerinin yerini değiştirmesinden veya delilleri karartıp, saklamasından korktuklarını” belirtti.

Salih, ayrıca Suriye rejimi ve Rusya’nın denetçilerin Duma’ya girmesine izin vermelerini ümit ettiklerini ifade etti.

ABD başta olmak üzere bazı batı ülkeleri, Rusya’yı KSYÖ heyetinin Duma’ya girişine engel olmakla suçluyor.

KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, 18 Nisan’da Suriye rejiminin, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde 7 Nisan’da düzenlendiği kimyasal silah saldırısına yönelik araştırmaya güvenlik gerekçesiyle başlayamadıklarını ve henüz bölgeye girilemediğini bildirmişti.

Suriye rejiminin, başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere 7 Nisan’da düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivilin hayatını kaybettiği iddia edilmişti. HABER MERKEZİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir