YPG, ders kitaplarını Türkiye’de bastırıyor

YPG’nin Suriye kuzeyinde etkinlik gösterdiği alanlarda kullandığı sözde ders kitaplarını Türkiye’de bastırdığı bir kez daha ortaya çıktı. İstanbul’da örgüte yakın gazete matbaasından sözde ders kitabı olarak hazırlanmış yüzlerce kitap bulundu.


TÜRKİYE, İstanbul (HABERYİRMİ) Suriye kuzeyini kontrol eden YPG/PKK’nın, ele geçirdiği alanlardaki okullarda okuttuğu ders kitaplarını Türkiye’de bastırdığı bir kez daha ortaya çıktı. Daha önce Diyarbakır’da TIR’larda yakalanan örgütün ders kitapları son operasyonda ise İstanbul Beyoğlu’nda faaliyet gösteren örgüte yakın Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi matbaasında ele geçirildi.

Suriye’ye gönderilmek üzere hazırlandığı belirlenen kitaplarda Türk Silahlı Kuvvetleri “işgal ordusu” olarak tanımlanırken, sayfalarda bolca örgüt lideri Abdullah Öcalan fotoğrafları olduğu görüldü.

Sorumlu ve yöneticileri gözaltına alındı

Gazeteye baskına giden süreç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın soruşturmasıyla başladı. Polis, operasyonun gazetenin bağlı olduğu Gün Matbaacılık Reklam Film Basın Yayın Tanıtım San. Tic. Ltd. Şti.’ne de baskın düzenledi.  Yayın yoluyla “terör örgütü propagandası yaptığı” gerekçesiyle başlatılan soruşturmada, çalışan, yönetici ve sorumluları gözaltına alındı. 28 Mart’ta başlatılan operasyonlar kapsamında 21 şüphelinin yakalandığı bilgisi aktarıldı.

Kasım Z., Cemil T., Cumali Ö., Polat A., Erdoğan Z., İlhan S., İrfan K., Kazım G., Mehmet E.S., İsmail E., Musa K., Mürsel D., Cengiz K., Saadettin D., Kemal D., Necat H., Süleyman G., Muhammed Ö., Özgür B. ve Mehmet K.Ö.’nın İstanbul’da; Uğur S. K.’in ise Diyarbakır’da gözaltında alındı.

Matbaada basılan YPG’nin ders kitabından bir sayfa. Öcalan’ın hayatı işleniyor. Görselde, bahar gelirken, örgüt renklerine boyanmış gökyüzünde, PKK lideri Öcalan’ın belirdiği görülüyor. Bir tanrı gibi baharın içinden çıkan örgüt lideri, Kürt çocuklarına gülümsüyor.

Operasyonlarda çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildiği bildirildi.

Şüpheliler hakkında ”Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve ”Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatılırken iddianamede gazetede yer alan haberlerde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de ”işgalci” olarak gösterildiği, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Afrin’de sivilleri katlettiği” gibi terör örgütünün amacına ve ideolojisine yönelik ifadelerin yer aldı.

Kitaplar matbaada ele geçirildi

Soruşturma kapsamında kayyum atanan gazetede ise inceleme başlatıldığı öğrenildi. İnternet sitesi üzerinde yer alan bilgilere göre Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Çukurlu Çeşme Sokak Beyoğlu adresinde faaliyet yürüten gazete inceleme yapıldı. Yine gazeteye ait Gün Matbaacılık’ta ise örgütün “ders kitabı olarak” kullandığı kitapların ele geçirildiği belirtildi.

Gazetenin matbaasında ele geçirilen ve Afrin’e gönderilmek için hazırlandığı tespit edilen kitaplarda; Kürt çocuklarının kanının damarlarında kuruduğu iddia edilerek “Sütteki bebekler bile düşmanın zulmünün farkına vardılar. (Sözde) önderin (Abdullah Öcalan) özgürlüğü için bir olmamız yeterli. Bütün Kürt halkı ayağa kalktı, artık böyle yürümez diye. Umudumuz önderimiz güzel günleri getirecek” ifadelerinin yer aldığı görüldü.

Bu arada kayyum atandığı belirtilen gazetenin demokrasi78.com adresi üzerinden yayın yaptığı dikkatlerden kaçmadı.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin internet adresinden

Gazetenin internet adresinde yapılan yayınlarda ise örgüt diliyle yapılan yayınların sürdüğü, Türkiye’nin Afrin’de “işgalci” olarak gösterildiği görülüyor.

Özgürlükçü Demokrasi sitesi ana sayfasından ekran görüntüsü

Tüm kitapları Türkiye’de bastırıyorlar

Son olarak Aralık 2016’da Suriye kuzeyinde “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu” ilan eden örgüt, Haseke, Rakka Halep’te de kontrol altında tuttuğu bölgelerdeki okullarda kendi müfredatını uygulamaya başlamıştı.  Örgüt, Diyarbakır’da bastırdığı kitapları yasa dışı olarak Suriye’ye sokmuştu 2016’da Diyarbakır’da düzenlenen operasyonda kamyon kasasında binlerce kitap ele geçirilmiş, bulunan materyaller imha edilmişti. Örgüt, Suriye kuzeyinde etkinlik gösterdiği alanlarda ihtiyaç duyduğu basılı materyalleri Diyarbakır, İstanbul gibi kentlerde kendisine yakın yayınevi ya da matbaalarda yasa dışı bastırarak yine yasadışı yollardan Suriye’ye sokuyor.

Kitaplarda ne var

Daha önce “Zorunlu askerlik” uygulamasıyla, Arap ve Kürt ve Türkmenlerden oluşan her aileden 1 kişinin askere alınmasını dayatan örgüt, kontrol ettiği okullarda da kendi belirlediği ideolojik eğitimi veriyor.
Zerdüştlüğün “özne olduğu” konuların yer aldığı kitaplarda İslamiyet aşağılanırken, örgüt lideri Abdullah Öcalan‘ın fotoğrafları ilk sayfada yer alıyor. Yine Öcalan “Başöğretmen” olarak tanıtılıyor.
İlkokul 4. sınıflara okutulan Toplum Bilimleri kitabında, “İslamiyetin mevcut durumunun yoldan saptığı” savunularak, tamamına yakını Müslüman olan çocuklara güvensizlik aşılanıyor. Kitapta “İşgalci Müslüman Arap öncüleri Kürdistan’a ulaştığında o dönemde Kürtler bağımsızdı. Bağımsız Kürt emirlikleri vardı. Zerdüşt inancı yaygındı” ifadeleri yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER

İsrail’in Kürdistan’ı, Afrin’deki ders kitabında! (ÖZEL HABER)

Müfredat PKK’dan, kitaplar Diyarbakır’dan!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir