ABD darbesi ilk meyvesini verdi: Ermenistan’dan Türkiye’ye ilk sinyal

ABD’nin Ermenistan’da başarıyla gerçekleştirdiği sivil darbe, sonrası Başbakanlık koltuğuna oturan Paşinyan, Türkiye ile “koşulsuz” görüşmelere hazır olduklarını duyurdu.


Ermenistan'ın Yeni Başbakanı Nikol Paşinyan

ABD’nin Ermenistan’da başarıyla gerçekleştirdiği sivil darbe sonrası Başbakanlık koltuğuna oturan Paşinyan, Türkiye ile “koşulsuz” görüşmelere hazır olduklarını duyurdu. ABD’nin, bölgedeki çıkarları için Türkiye ile yakınlaştırmak istediği Ermenistan’da önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde atılan ancak yarım kalan görüşmelerin yeniden başlaması bekleniyor.

Ermenistan Ulusal Meclis tarafından dün yeni başbakan olarak seçilen muhalefet çıkış hareketi lideri Nikol Paşinyan, Türkiye ile hiçbir koşul olmadan diplomatik ilişkiler kurmaya hazır olduklarını söyledi. Sputnik’e göre, Başbakan seçildikten sonra ayağının tozuyla Dağlık Karabağ’a giden Paşinyan, burada düzenlediği basın toplantısında Türkiye’ye mesaj gönderdi. Nikol Paşinyan, Türkiye ile hiçbir ön koşul sunmadan diplomatik ilişkiler kurmaya hazır olduklarını belirtti.

Değerlendirmelere göre Türkiye ile yakınlaşma Ermenistan’daki darbe girişi sonrası hızlanacak. Zira önceki Başbakan Sarkisyan “geleneksel Ermeni siyaseti” taraftarıydı. Azeri ve Türkiye ile işbirliğine karşı duruyordu. ABD ve Rusya arasında dengeyi korumak isteyen bir politikanın mimarıydı. Kapalı bir Ermenistan görünümü vermesine karşın bu tümden onun ABD karşısında çaresiz kalmasını da önlüyordu.

ABD, Gürcistan’la başlayan ve Rusya’ya karşı açılan cephe hattının da genişletilmesi için Ermenistan’da gerçekleştirdiği bu darbe ile aynı zamanda bu ülkenin Türkiye ile ilişkilerinin de sıkı biçimde yeniden inşasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Grup Elemesi maçı için yaptığı daveti kabul etmesi, bu ülkeyi ziyaret etmesi de bu adımların parçası oldu. İki taraf için de bunun zorlukları olmasına rağmen yakınlaşma başlamış ancak sonuçlanmamıştı.

Gürcistan’dan sonra Ermenistan, Irak’tan sonra Suriye, Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nden sonra YPG’ye kurdurulan Kuzey Suriye Demokratik Yönetimi ABD’nin birleştirmeye çalıştığı Puzzle’ın parçalarını oluşturuyor. HABERYİRMİ

Ermenistan’da 2 dönem Cumhurbaşkanlığı yaptıktan sonra üçüncü dönemi için Başbakan olarak seçilen Serj Sarkisyan, ABD/Batı destekli post modern darbe sonucu 23 Nisan‘da istifa etmek zorunda kaldı. Halk ayaklanmasıyla Sarkisyan’ı istifa ettirip, parlemantoya kendisini zorla seçtiren Nikol Paşinyan ise 8 Mayıs’ta Ermenistan’ın yeni Başbakan’ı oldu. Paşinyan, 2008’de “Darbe girişimi” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezasına çarptrılımıştı. “Gölge ABD ajanı” olarak da bilinen Paşinyan 1980’de “Turuncu Devrim” adıyla tezgahlanan ve yine kendisinin parmağı olan başarısız darbe girişiminde de aktif rol almıştı.

Ermenistan’da adım adım ABD darbesi (ANALİZ)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir