ABD onların da fişini çekti: Artık para vermeyecekler

ABD, uzun süre “aparat” olarak kullandığı “Beyaz Kasklılar” örgütüne finansman desteğini kestiğini açıkladı. ABD, Suriye’yi “Beyaz Kasklılar’ın, “Kimyasal silah saldırısı” iddiası ardından vurmuş, sonrasında YPG ile ülkenin doğusunu işgale girişmişti


Beyaz Kasklılar (White Helmets)

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Beyaz Kasklılar’a (Beyaz Miğferler-White helmets) yönelik finansman desteğini durdurduğunu açıkladı.

ABD medyasında çıkan haberlere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de sivillere yardım etmek için faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Beyaz Kasklılara yaptığı mali yardımı durdurdu. Beyaz Kasklıların lideri Raed Saleh’in iki ay önce ABD’yi ziyaret ettiği, mali yardımın durdurulacağına dair bir belirtinin olmadığı da haberlerde yer aldı.

Saleh’in, “Mart ayında yaptığımız toplantılar çok olumluydu. Üst düzey yetkililerden 2020’ye kadar bile uzun vadeli taahhütler hakkında sözler vardı. Desteği durdurma konusunda herhangi bir şey yoktu” şeklinde açıklama yaptığı ifade edildi.

ABD’nin yaptığı mali yardımı kesmesinin ise örgütte “Bu çok endişe verici bir gelişme” olarak yorumlandığı belirtildi.

CIA, ve MOSSAD’ın kullanışlı aparatı mı?

Beyaz Kasklılar’a (Beyaz Miğferler-White helmets), Suriye’de muhalif unsurların kontrolü altında bulunan alanlarda “Arama-Kurtarma-Yardım” faaliyetleri yürütüyor. Finansmanın bir kısmı İngiltere, bir kısmı da ABD tarafından sağlanan örgüt, bombardımanlarda yıkılan binalarda kazazedelerin kurtarılmasından, yangınlara müdahaleye kadar geniş bir alanda kritik rol üstleniyor.

ABD, İngiltere ve İsrail gibi güçlerin ise bu örgüte sağladığı destekle bölgedeki istihbarat ve beşinci kol faaliyetlerini yürüttüğü belirtiliyor. Bu iddialara göre, CIA ve Mossad ajanları “yardım görevlisi” adı altında bu ülkede faaliyet yürütürken, normal koşullarda girilemeyecek iç kesimlere yine bu yapılar aracılığı ile ulaşıyor. Kritik zamanlarda kritik adımlar da bu yapılar üzerinden atılıyor. Rus ve rejim güçlerinin otorite sağladığı anlarda, Doğu Guta’da “Rejim kimyasal silah kullandı” iddiasını Beyaz Kasklılar dillendirmişti.

Bu gerekçeyle harekete geçen ABD, Fransa ve İngiltere 14 Nisan’da “Beyaz Kasklılar’ı referans vererek Suriye’ye saldırını düzenlemişti. Ancak halen bu saldırının kim tarafından gerçekleştirildiğine dair kesin bulgular ortaya konmuş değil.

ABD’nin, PKK/YPG’nin Suriye kuzeyinde kalıcı olarak konuşlanması için Suriye’yi vurduğu, bu saldırı sonrasında ise YPG’nin doğu alanlarında hızla ilerlediği görülüyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir