Son kale düştü: Suriye son durum harita (4 Mayıs 2018)

Suriye son durum harita (4 Mayıs 2018): Rejim güçleri, ÖSO’nun Suriye iç kesimlerindeki son kalesi konumunda bulunan Rastan’ı tek kurşun sıkmadan ele geçirdi. Rusya bayrağını bölgedeki sivil halk, ÖSO savaşçılarıyla birlikte dikti.


Rastan'da Rus bayrağı ÖSO savaşçısının verdiği el ve sivil halk tezahüratı eşliğinde dikildi.

Suriye son durum harita (4 Mayıs 2018): 

SURİYE, Humus (HABERYİRMİ) Başkent Şam çevresinde Doğu Guta, Dumayr, Ruhayban hattını kontrol altına alan Suriye rejimi, dün gece saatlerinde Humus’a bağlı Rastan bölgesini de çatışmadan ele geçirdi. Rusya bayrağını bölgedeki sivil halk, ÖSO savaşçılarıyla birlikte dikti.

Suriye son durum haritası: (4 Mayıs 2018): Rejim Nisan ayından bu yana iç kesimlerde daire içinde olan ÖSO alanlarının tümünü kontrol altına alarak iç kesimlerin tümünde kontrolü sağladı.

Başkent Şam çevresinde Doğu Guta, Dumayr, Ruhayban ve Yermük bölgesinin doğusunu kontrol altına alan Suriye rejimi, kuzeyde Humus’a bağlı Rastan bölgesini ele geçirdi. Muhaliflerin Suriye iç kesimlerindeki son kalesi konumunda olan bölgenin düşmesiyle ÖSO, başkant Şam çevresi ve Suriye iç kesimlerinde tamamen kaybetmiş oldu.

Rejimin girdiği Rastan’da, Rus bayraklarını teslim olan sivil halk ve ÖSO savaşçıları dikti.

2011’de başlayan Suriye iç savaşında kritik bir eşik daha yaşandı. Suriye rejim ordusu, 7 yıl sonra ÖSO kontrolü altında bulunan Suriye iç kesimlerinin tamamında kontrolü sağladı.

Suriye son durum harita: Şam çevresini kontrol altına alan rejim geçen ay sonunda Rastan’ı vurmaya başlamıştı.

Nisan ayı başında iç kesimlerdeki operasyonlara hız veren Suriye Arap Ordusu (SAA), geçen bir ay içinde başkent Şam çevresinde bulunan Duma’ya bağlı hatları, Doğu Guta bölgesini, Ruhayban, Dumayr ve Yermük’te ÖSO kontrolündeki alanları ele geçirmişti. Dün gece de Humus’a bağlı Rastan bölgesinin rejim güçleri denetimine geçtiği bildirildi.

Müzakereler sonuçsuz kalmıştı

Rejim güçleri 15 Nisan’da Doğu Guta’nın temizlendiğini yapılan “zorunlu tahliye” anlaşması ardından zaferini ilan etmiş, bölgedeki Ceyşül İslam savaşçıları da ağır silahlarını bırakarak sivillerle birlikte kuzeydeki Fırat Kalkanı bölgesine tahliye edilmişti. Dumayr kasabası 19 Nisan’da hemen ardından da Ruhayban benzer bir tahliye ile rejime terkedilmişti.

Sözde çatışmasızlık bölgesi olarak kabul edilmesine karşın rejim güçlerinin günlerdir bombaladığı Rastan bölgesinde ise Suriye Ordusu muhaliflerin “insani tahliye” anlaşma teklifini geri çevirmiş, şartsız teslimiyet isteyen rejim Rastan’ın 2 Mayıs’ta yeniden vurmaya başlamıştı. 


Rastan’daki muhalif unsurların 3 Mayıs’ta tahliyeyi kabul ettiği öğrenilirken, dün gece güney hatlarından bölgeye giren Rus ve rejim unsurlarının, bölgede kontrolü sağladığı bildirildi. Anlaşma kapsamında ağır silahların terkedliği, savaşçı ve sivillerin de kuzeydeki Fırat Kalkanı bölgesine gitmeyi kabul ettiği belirtildi.

Bayrağı, ÖSO savaşçıları dikti

Rejim ve Rus güçlerinin girdiği Rastan’da ilginç görüntüler de objektiflere yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, elinde Rus bayrağı taşıyan bir Rus askerinin, Rastan’a giriş yaptığı, kasaba girişinde bulunan hakim bir tepeye gelerek bölgedeki sivil yerleşimciler ve ÖSO savaşçılarınca karşılandığı görülüyor. Bir ÖSO savaşçısının tepeye çıkmaya çalışan Rus askerine yardım ettiği ve bayrağı coşkulu kalabalığın tezahüratları eşliğinde diktiği görülüyor.

Son kale de düştü

Humus’a bağlı Rastan bölgesi muhalif grupların iç kesimlerdeki son kalesi konumunda. Halen Şam’a en yakın sıcak hattı ise Yermük kampı oluşturuyor. Şam çevresi ve iç bölgelerden ÖSO ve muhalif unsurların tamamı çıkartılırken, rejim sadece Şam’ın 3 kilometre güneyinde bulunan Yermük yerleşim kampının doğusunu kontrol eden IŞİD’le çatışmalara devam ediyor. Yermük’ün doğu hattını kontrol eden ÖSO, 3 Mayıs’ta rejimle “tahliye” için anlaştıktan sonra bölgeyi tamamen terketmişti.

Şam güneyindeki Yermük. Duma ve Doğu Guta’yı ele geçiren rejim Yermük doğusunda Beyt Sahm’ı kontrol eden ÖSO’yu, 3 Mayıs’ta bölgeden çıkarmıştı. Rejim halen, Hacer El Esfed bölgesindeki IŞİD’le savaşıyor. IŞİD bölgesi dün düzenlenen yarma harekatıyla da ikiye bölünmüştü.

Rastan bölgesi, muhaliflerin kontrolü altında tuttuğu Suriye iç kesimlerindeki son bölge konumunda bulunuyordu. Duma hattında Doğu Guta, Yermük bölgesinde Beyt Sahm, Ruhayban hatlarını tahliye eden muhalifler, Rastan’ı da teslim etmesiyle birlikte Şam çevresi, Hama ve Humus çevrelerinden çıkmış oldu. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Esad şimdi de oraya saldırıyor: Suriye son durum harita (24 Nisan 2018)

Rejim, bölgeyi yeniden vuruyor: Humus son durum harita

Rejim güçleri Doğu Kalamun’da zaferini ilan etti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir