Esad: YPG müzakere ile çekilmezse güç kullanırız

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus ajansına konuştu. ABD’nin Suriye doğusuna (Fırat doğusu) yerleştirdiği YPG’ye mesaj veren Esad, “YPG eğer müzakere ile çekilmezse güç kullanırız” dedi.


SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD ve müttefiklerini “teröre desteklerini artırıp siyasi çözümü baltalamakla” suçlayarak, Suriye’nin hiçbir bölgesinin hükümetin kontrolünün dışında kalmayacağını savundu. Esad, YPG’nin yönettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) için ise “Müzakereler için açık kapı bırakıyoruz çünkü SDG’nin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Bu yöntem işlemezse ise bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştirme yoluna başvuracağız” dedi.

Rusya’nın İngilizce haber kanalı Russia Today’e konuşan Esad, Suriye ordusunun ilerlemesinin ardından savaşın son bulmasına ne kadar yaklaşıldığı yönündeki bir soruyu yanıtlarken “Terörle mücadele ve siyasi çözüm çabalarında her ilerleme sağladığında ABD ve müttefiklerinin yanı sıra bölgedeki edatlarının savaşın sonlandırılmasını engelleme çabalarını yoğunlaştırdıklarını” söyledi.

Bir yıl içinde istikrar sağlanabilir

SANA haber ajansının yansıttığı mülakat sırasında Esad, “Suriye’de teröre desteğin sonlandırılması ve dış müdahale ve provokasyonun kesilmesi halinde maksimum bir yıl içinde Suriye’de çözümün sağlanıp güvenlik ve istikrarın sağlanabileceğini” de öne sürdü.
Esad, Suriye ordusunun kontrolüne geçen bölgelerdeki militanların İdlib’e gönderilmesi ve Suriye’nin herhangi bir bölgesinin kontrol dışında kalmasına izin verilip verilmeyeceği konusunda ise “Suriye’nin hiçbir karış toprağının hükümetin kontrolü dışında kalmasına izin verilmeyeceğini” söyledi.

“SDG ile müzakerele açık kapı bırakıyoruz ama…”

Esad, mülakatı sırasında YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yönelik değerlendirmelerde de bulundu.
Rus medyasına göre, ABD’nin, başlarda destek verdiği ‘ılımlı muhaliflerin İslamcı çıkması’ sonrası SDG’ye güvenmeye başladığını söyleyen Esad, “Başka bir kart arıyorlar. Şu anda bu kart SDG çünkü ordumuz teröristleri yenmek için farklı bölgelerde ilerliyor. Suriye’de geriye kalan tek sorun ise SDG” şeklinde konuştu.
SDG konusunda ellerinde iki yol olduğunu belirten Esad, “İlki şu; müzakereler için açık kapı bırakıyoruz çünkü SDG’nin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Bu yöntem işlemezse ise bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştirme yoluna başvuracağız.”

Esad YPG’ye karşı başarılı olabilir mi

Tüm bunlara rağmen bölgede asıl belirleyici hala ABD. Zira, Esad ne zaman YPG’ye karşı ilerlemeye çalışsa, ABD’nin hava saldırılarıyla ağır kayıplar verdi. Rejim yanında yer alan Rusya da bu gücün karşısında Fırat’ın doğusunda YPG unsurlarına karşı esaslı bir saldırıdan kaçındı.
YPG’ye güç kullanmaktan bahseden Esad’ın ABD’ye karşın bunu nasıl gerçekleştireceği, bu açıklamanın gerçekleşebilirliği konusunda ciddi şüpheleri de beraberinde getiriyor.
Evet belki rejim güçleri YPG’ye daha önce yaptığı gibi saldırabilir, harete geçebilir. Ancak ABD’nin her geçen gün daha fazla kökleştiği bölgede YPG’yi Fırat’ın doğusundan çıkarmayı asla başaramayacaktır.

Yorum

  1. Ypg yi Firatin dogusundan cikarmanin tek yolu Esadla bolge ulkelerinin isbirligi yapmasidir. Turkiyede iktidarin anlamsiz ve tehlikeli inadindan vazgecip acilen Esadla dogrudan gorusmelere baslamasi gerekir. Turkiyenin bekasi icin baska bir secenegimiz yok. Esasen ben Turkiyede iktidarin Esad dysmanligini anlamaktada zorlaniyorum. Iktidar yeri geldiginde Israille gorusuyor, Kudus mitinginde mangalda kul birakmazken bir gun sonra Israile gizlice petrol gonderiyor ama konu Esad olunca illada gorusmem diyor. Bu ulkenin bekasi sozkonusu ise herkesle goruseceksin senin gorusmeme gibi bir luksun yok. Esad Netanyahudandami dahami kotuki Akp el altindan Israille ticaret hacmini gecmis iktidarlara gore alti kez daha cok buyuturken Esad dusmanliginda israr ediyor. Bu ne bicim bir muslumanlikki Musluman bir ulkenin liderini yerinden etmek icin Turkiye sinirlarindan bilumum teroristlerin Suriyeye gecisine gozyumdu ve Israil ve Abd ile ayni cephede yeralmasina yol acan politikalar surdurdu. Sabahtan aksama kadar agizlarindan dua dusermeyenler iktidarin neden el altindan Israilin Suriyedeki politikalarini garantiye almak icin cabaladigini aciklasinlar. Neden Musluman bir ulkenin mesru bir liderini dusurmek icin ugrastiklarini aciklasinlar. Esad gitse Israil Abd Suriyeyi bolup aynen Iraktaki gibi bir kurt devleti kuracak. Bugun Ypg nin Suriyede bu kadar guclenmesinin nedenide Turkiyedir. Yani biz kimin hizmetindeyiz ne yapiyoruz? Din tacirligi yapip muslumanlarin kaninin dokulmesine neden olmak en buyuk gunah degilmidir? Artik bu ikiyuzluluk birakilsin ayip.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir