İdlib’te kritik süreç: Üç ülke 29 noktaya konuşlandı (Harita)

Türkiye’nin 12 gözlem noktası oluşturduğu İdlib’te Rusya ve İran da 17 ayrı gözlem noktası kurdu. Üç ülkenin, çevresinde 29 askeri nokta konuşlandırdığı İdlib, bölgede patlamaya hazır saatli bomba gibi…


Türkiye, Rusya ve İran'ın İdlib çevresinde oluşturduğu "gözlem" noktaları

SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) – Özel Haber – Türkiye’nin 12 gözlem noktası oluşturduğu İdlib’te Rusya ve İran da 17 ayrı gözlem noktası kurdu. Üç ülkenin, çevresinde 29 askeri nokta konuşlandırdığı İdlib, bölgede patlamaya hazır saatli bomba gibi…

Türkiye’nin 12, Rusya ve İran’ın 17 olmak üzere İdlib etrafında toplam 29 ayrı askeri üs alanı kenti içten ve dıştan kuşatmış oldu.

Türkiye, Rusya ve İran arasında devam eden Astana görüşmeleri sırasında mutabakat sağlanan “çatışmasızlık alanlarına” yönelik “gözlem noktalarının” kurulması tamamlandı. Aralık 2017’de başlayan ve muhaliflerin kontrolündeki İdlib çevresine kurulması planlanan gözlem noktalarının tamamı oluşturuldu.

Son olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, 16 Mayıs’ta  11 nolu 12. gözlem noktasını Cisr eş-Şuğur ilçesine bağlı İştabrak köyünde kurması ardından eşzamanlı olarak bölgede benzer girişimleri sürdüren Rusya ve İran da tüm gözlem noktalarını oluşturmuş oldu.

TSK gözlem noktası için İdlib’te ilerleyen TSK konvoyu. (Arşiv)

Türkiye İdlib kenti iç kısımlarında olmak üzere bugüne kadar 12 gözlem noktası (Sarı renkle gösterilmiştir) oluştururken, Rusya 10 (Kırmızı renkle gösterilmiştir), İran ise 7 gözlem noktasını (Yeşil renkle gösterilmiştir) Türkiye’nin oluşturduğu gözlem noktalarını da çevreleyen İdlib dış hatlarında oluşturdu. Bu noktalar Haberyirmi haritasına aşağıdaki şekliyle yansıdı;

İdlib son durum harita. 24 Mayıs 2018. Türkiye, Rusya ve İran’ın İdlib çevresinde oluşturduğu “gözlem” noktaları. Haberyirmi

Böylece Türkiye’nin 12, Rusya ve İran’ın 17 olmak üzere İdlib etrafında toplam 29 ayrı askeri üs alanı kenti içten ve dıştan kuşatmış oldu.

Şimdiye kadar TSK’nın konuşlandığı noktalar şöyle:

  • 13 Ekim 2017 Dana ilçesindeki Salva köyü – 1 nolu gözlem noktası
  • 23 Ekim 2017 Daret İzze ilçesindeki Samaan Kalesi (Takle) köyü – 2 nolu
  •  19 Kasım 2017 Daret İzze ilçesindeki Akil Dağı – 3 nolu
  • 5 Şubat 2018 El Hader ilçesine bağlı Tel Eys köyü – 6 nolu
  • 9 Şubat 2018 Serakib ilçesine bağlı Tel Tukan köyü – 7 nolu
  • 15 Şubat 2018 Marretinuman ilçesine bağlı Sırman köyü – 8 nolu
  • 17 Mart 2018 Halep batı kırsalındaki Anadan (Tel Tamura) – 4 nolu
  • 3 Nisan 2018 İdlib’in güneybatısında Zeytinlik bölgesi – 12 nolu
  • 7 Nisan 2018 Hama kırsalındaki Morik (Tel es Savvan) – 9 nolu
  • 9 Mayıs 2018 Halep’in batı kırsalındaki Raşidin bölgesi – 5 nolu
  • 11- 14 Mayıs 2018 – İdlib’in güney kırsalındaki Zaviye bölgesi – 10 nolu
  • 16 Mayıs 2018 – İdlib’in güneybatı kırsalında Cisr eş Şuğur ilçesine bağlı İştabrak köyü- 11 nolu

Rus ve İran üzlerinin de TSK’nın pozisyonuna bağlı olarak şekillendiği görülüyor.

Tel Rıfat’ta 3’lü uzlaşma

Diğer taraftan özellikle İran’ın kritik noktalarda kurduğu gözlem noktaları dikkat çekiyor. Bu noktalardan en dikkat çekeni ise Afrin doğusunda bulunan Tel Rifat hattına kurulan üs oldu. Zira Türkiye 18 Mart’ta Afrin merkezi ele geçirdikten sonra Tel Rıfat’a girip girmeyeceği tartışma konusu olmuş, bir süre sonra “uzlaşmaya varıldığı” bilgisi kulislere yansımıştı. Tel Rıfat’ta İran’a ait gözlem noktasının varlığı da yine Astana sürecinde varılan mutabakat kapsamında gerçekleştirildiği böylece anlaşılmış oldu. Yani askeri konuşlanmalar, Türkiye,’nin başından bu yana Tel Rıfat konusunda Rusya ve İran kanadıyla uzlaşı içinde olduğunu göstermiş oldu. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir