YPG’ye yaklaştırmıyor: ABD, rejimi yine bombaladı

ABD, Fırat’ın batısına geçmek isteyen rejim güçlerini bir kez daha vurdu. Haberyirmi, ABD’nin IŞİD’i kullanarak izlediği bölgedeki “kirli stratejiyi” ortaya koyuyor.


Bombardıman (Arşiv)

SURİYE, Deyrezzor (HABERYİRMİ) – Özel Haber- Suriye doğusuna YPG/PKK unsurlarını yerleştiren ABD, rejimle YPG arasındaki Fırat Nehri’ni örgütün sınırı olarak belirlemiş durumda. Suriye doğusunda Fırat Nehri’nin doğusunda kalan IŞİD bölgesine ilerleyen rejim güçlerini hedef alan ABD unsurları, bu sabah saatlerinde rejim güçlerini hedef aldı.

Suriye devlet medyası, ABD güçlerinin Suriye’nin doğusundaki Suriye mevzilerini vurduğunu haber verirken, ABD ordusu bu bilgiyi reddetti.
Suriye devlet ajansı SANA, bir askeri kaynağa dayanarak “Albu Kamal ve Humeyme arasındaki askeri bölgelerimiz bugün şafak vakti ABD  jetlerinin saldırısına maruz kaldı” haberini verdi.

Haberde, ABD saldırıların IŞİD’in Suriye’nin aynı bölgede bulunan askeri mevzilerine saldırısından sonraki 24 saat içinde meydana geldiği ve yalnızca maddi hasara yol açtığı belirtildi.

Şam yönetiminin müttefiki olan Lübnan Hizbullahı’na ait bir askeri medya birimi saldırının, Fırat’ın batısında Irak sınırının 100 kilometre yakınındaki bir enerji tesisi yakınlarına yapıldığını açıkladı.

Suriye genel durum haritası 24 Mayıs 2018. Bombardıman Hacin kentinin batısına gerçekleşti.

ABD, IŞİD bahanesiyle Fırat Nehri’nin doğusunu YPG kontrolüne vermiş durumda.

ABD, rejimi neden vuruyor

Daha önce YPG’ye karşı ilerlemek isteyen rejim güçlerini Fırat batısından doğusuna geçmeye çalışırken çok defa hedef alan ABD, rejim ve Rus güçlerinin bu alana girmesini istemiyor.

Bölgede IŞİD iki ayrı noktada varlığını koruyor. Şeddadi doğusundaki Irak sınırında bulunan çöl alanı ve daha güneyde Hacin hattında bulunan alan. Çöl arazilerinden oluşan bu iki noktada Fırat’ın doğusunda bulunuyor.

ABD-YPG ikilisi, daha önce IŞİD kontrolündeki bu alanlara yönelik “Fırat’ın Gazabı” adıyla saldırı başlattığını duyursa da Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatı ile gücünü kuzeye aktaran YPG, 18 Mart sonrası Türkiye’nin ABD ile mutabakat sağlaması ardından yeniden bölgeye güç takviyesi yapmıştı. Afrin sonrası saldırının kaldığı yerden devam ettiği duyurulmasına karşın, geçen 1 aya karşın YPG’nin hiç bir ilerleme sağlayamadığı görülüyor.

Bağımsız değerlendirmelere göre ABD-YPG, “bölgede IŞİD mücadelesi” bahanesini kullanarak, YPG tüm bölgede kontrolü tamamen sağlayana kadar, IŞİD’e yönelik gerçekçi bir saldırıda bulunmayacak. Bu hamle ile dünya kamuoyu ve rejime karşı, “Biz IŞİD için buradayız” mesajı verilirken, aynı bahane ile rejim kuvvetleri de “engelsiz” biçimde vurulabilecek.

IŞİD’in bölgede şimdi yenilgiye uğratılması halinde, ABD işgal ettiği Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti sınırları içinde, yine Suriye rejim güçlerini hedef alan işgalci güç konumunu açık etmiş olacak. Bu nedenle ABD, YPG’ye özerk bir devlet statüsü kazandırmadıkça IŞİD’e karşı “son hamleyi” biraz daha geciktirecektir. YPG’nin bölgede güvenceye alınmasıyla birlikte, rejim istese de bölgeye giremeyeceği için artık IŞİD bir hedef olabilir. HABERYİRMİ 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir