İşte ABD’nin Menbiç planı: Türkiye’yi böyle ikna edecekler

Türkiye’nin Menbiç’e yönelik olası harekatına engel olmak için müzakere süreci adıyla “oyalama takvimi” ortaya koyan ABD, 18 Mart’tan itibaren başlayan görüşmeleri bir yandan uzatıp, diğer taraftan da Türkiye’yi sınırındaki YPG ile yaşamaya ikna etmeye çalışıyor.


HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Menbiç’e yönelik olası harekatına engel olmak için müzakere süreci adıyla “oyalama takvimi” ortaya koyan ABD, 18 Mart’tan itibaren başlayan görüşmeleri bir yandan uzatıp, diğer taraftan da Türkiye’yi sınırındaki YPG ile yaşamaya ikna etmeye çalışıyor. ABD’nin, YPG içinde “Kandil bağlantısı ve PKK bağı olanları” dışarda bırakarak Menbiç’te kuracağı yeni oluşumla Türkiye’yi ikna etmeye çalıştığı öğrenildi.

Türkiye ve ABD arasında ABD’nin önceki dışişleri bakanı Rex Tillerson‘ın Şubat ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette iki ülke arasındaki sorunlu konulara ilişkin çalışma grupları oluşturulması kararı verilmişti. Suriye çalışma grubu son toplantısını geçen Cuma Ankara’da gerçekleştirdi. Bu toplantı sonunda Türkiye ve ABD tarafından yapılan ortak açıklamada “Taraflar, Menbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanması hususunda yürütecekleri işbirliği için bir yol haritasının ana hatlarını belirlemiştir. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanı Pompeo Çalışma Grubu‘nun tavsiyelerini değerlendirmek üzere 4 Haziran’da biraraya gelecektir” denilmişti.

Çavuşoğlu Almanya ziyaretinden dönerken dün uçakta gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. NTV’nin internet sitesinde yer alan habere göre Çavuşoğlu, “ABD ile Menbiç’e dair yol haritası konusunda 4 Haziran’daki ABD ziyaretimde takvim çıkabilir” dedi.

Daha önceden varılan mutabakata göre YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi konusunda anlaşıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Çekilme sırasında Türkiye buna nezaret edecek. Süreç bir takvime bağlı olarak işletilecek. Mutabakatta demografik yapı gözetilecek. Nerede hangi nüfus fazlaysa o şekilde bir yönetim biçimi oluşturulacak. Anlaşma sağlanması yüksek bir ihtimal. Mutabakata varılması durumunda 4 Haziran’da açıklanacak.

Anlaşmanın sağlanması durumunda modelin Suriye’nin kuzeyindeki diğer bölgelerde de uygulanabileceğini belirten Çavuşoğlu, ABD-YPG ilişkisini değerlendirirken de “ABD, YPG içindeki PKK ve Kandil bağlantılı unsurların çıkarılması konusunda bir çalışma içerisinde” dedi.

Oyaladıkça oyalıyor

ABD, Türk ordusu 18 Mart’ta Afrin’i ele geçirdikten hemen sonra olası Menbiç harekatını engellemek için yoğun çaba harcadı. TSK ve ÖSO unsurlarının Menbiç’e yönelik harekatını kapıdan döndüren ABD, Türkiye’yi müzakereler yoluyla dizginlemeye çalıştı. ABD’nin önceki Dışişleri Bakanı Tillersın döneminde başlayan müzakeler eski CIA Başkanı Pompeo’nun Dışişleri’ne getirilmesiyle devam etti.

Neredeyse 2 ayı bulan bu müzakerelerde ABD Türkiye’nin hiç bir talebini kabul etmezken, Türkiye’den ABD’nin ortaya koyduğu şartları kabul etmesi isteniyor. Bu kapsamda son olarak Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Menbiç’te izlenecek yol haritasına” ilişkin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun davetiyle 3-4 Haziran 2018 Amerika’ya gidiyor.

İşte ABD’nin Menbiç Planı

ABD Türkiye’yi yine “isim ve akıl oyunlarıyla dolu” bir plan dahilinde yatıştırmaya çalışacak. Buna göre YPG/PKK Menbiç’ten asla çıkmayacak. Ancak Türkiye’nin ve Türkiye iç kamuoyunun tepkisine karşılık PKK ve Kandil bağı olan isimlerin YPG ile olan bağları görünürde sonlandırılacak. YPG’yi yöneten PKK’lı isimler bu görevi vekaleten farklı isimlere devredecek. Bu kapsamda yine bir çekilme töreni gerçekleştirilecek. Menbiç’ten PKK’nın çekildiğine dair bir tören bu kapsamda gerçekleştirilebilir.

Menbiç son durum harita.

Yine Türkiye’nin tepkisini azaltmak için Menbiç siyasal yönetiminin başına bir kaç farklı Arap unsurun getirilerek PKK/YPG etkisi yokmuş algısı da planın bir parçasını oluşturacak. Yukarıda perde arkasına yer verilen planın, kağıt üzerinde görünür maddeleri ise şöyle olacak:

  • PKK Menbiç’ten çıkarılacak.

  • PKK’nın ve kısmi olarak YPG’nin çekilmesini Türkiye gözlemyecek.

  • Çekilme sonrasında Menbiç yönetimine içinde Arapların da olduğu unsurlar dahil edilecek.

  • Bu isimlerin direkt olarak PKK ile bağlantısı olmayacak.

  • Bu adımlarla birlikte Türkiye ABD ilişkileri de nefes alacak.

Yeni planla ABD’nin Kandil ile YPG arasındaki bağı görünürde kopartarak, Türkiye ile ilişkileri korumayı amaçladığı belirtiliyor. Ancak ABD, daha önce de YPG’nin PKK ile olan bağını örtmek için Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adıyla yapılanmaya gitmiş, kağıt üzerinde çok sayıda örgütten oluşan bu yapının, aslında yine YPG/PKK yapılanması olduğu anlaşılmıştı.

Şahin Cilo- Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin

ABD, PKK’yı terör örgüte olarak kabul etmesine karşın, YPG’nin en tepe isimlerini PKK’lı militanların yönettiği de biliniyor. Zira, YPG’yi komuta eden Şahin Cilo- Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin, aynı zamanda PKK’nın da en üst düzey liderlerinden birisi. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir