ÖSO Yermük’te silah bıraktı: Terkediyorlar

Suriye son durum: Şam’ın 3 kilometre güneyinde bulunan Yermük kentinin doğusunu kontrol eden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) rejimle “tahliye” için anlaştıktan sonra bölgeyi tamamen terketti.


Şam güneyindeki Yermük doğusunu kontrol eden ÖSO, silah bırakıp kuzey alanlarına tahliye ediliyor.

Suriye son durum

SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Şam’ın 3 kilometre güneyinde bulunan Yermük kentinin doğusunu kontrol eden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) rejimle “tahliye” için anlaştıktan sonra bölgeyi tamamen terketti.

Savaşçılar ve ailelerden oluşan 5 bin kişi otobüslerle daha kuzeydeki alanlara tahliye edilirken, Suriye savaşının başından bu yana ilk kez rejim güçleri Yermük’te ÖSO’nun kontrol ettiği alanlarda yeniden denetimi sağladı.

2011’de başlayan Suriye iç savaşında kritik gelişme yaşandı. Nisan ayı başından bu yana rejimin saldırılarının sürdüğü Şam kırsalında, ÖSO, denetiminde kalan tek noktadan da çekildi.

ÖSO’nun rejimle “tahliye” anlaşması yaptıktan sonra ağır silahlarını rejim güçlerine bırakarak kuzeyde, Halep, İdlib hattında kalan alanlara çekildiği öğrenildi. Böylece rejim, başkent Şam çevresinde ÖSO’nun elinde bulunan tüm alanları geri almış oldu.

ÖSO, Yermükte kontrol ettiği tüm alanları boşalttı. Haritada “yeşil” olarak gösterilen alanların tamamı rejim güçlerinin eline geçti. Suriye ordusu geçen ay da Doğu Guta ve Duma’daki tüm alanları kontrol altına almıştı.

Geçtiğimiz ay benzer tahliye anlaşmaları yapan rejim, muhaliflerden Doğu Guta, Duma bölgelerinin tamamında kontrolü sağlamıştı.

Suriye Arap Ordusu, Yermük‘ün batı tarafında kontrolü sağlayan IŞİD’e karşı saldırılarını halen sürdürüyor. Kuzeyinde HTŞ, doğusunda ÖSO, batısında IŞİD’in kontrol ettiği Yermük’te, geçen hafta HTŞ (kuzeydeki küçük yeşil bölge) silah bırakmıştı. Doğu hattında Beyt Sahm alanında kontrolü sağlayan ÖSO’nun da tahliyesi ile Yermük’te kalan tek hedef batıda Hacer El Esfed hattında bulunan IŞİD oldu.

IŞİD, direnmeye devam ediyor

Halen havadan ve karadan vurulan bölgede IŞİD, direnmeye devam ederken, rejim güçlerine Rusların da hava desteği sağladığı bildiriliyor.

Harita rejim güçlerinin tahliye ile girdiği alanlar, kırmızı sınır çizgileri ile gösteriliyor. Rejim güçleri Yermük’te IŞİD’e karşı savaşırken, kuzeyde de Rastan hatlarına saldırıyor.

ÖSO’yu anlaşmayla tahliye eden rejim, Yermük’te IŞİD’in kontrol ettiği alanlara girmesi halinde, Suriye iç kesimlerinde kontrolü büyük ölçüde sağlamış olacak.

Halen Yermük’te IŞİD mevzileri vurulurken, rejim aynı zamanda Humus kuzeyinde bulunan Rastan bölgesine de saldırıyor. Rastan hattının düşmesiyle birlikte muhaliflerin Suriye iç kesimlerindeki varlığı tamamen son bulmuş olacak.

IŞİD bölgede Hacer El Esved semtinin tamamını, Tadamun Mahallesi’nin büyük bölümü ile Kadem, As Sari ve Müezziniye mahallerini kontrol ediyor.

Rejim güçleri, Doğu Guta’yı ele geçirmelerinin ardından, 19 Nisan’da Yermük’e yoğun saldırılar başlatmıştı. Onlarca Filistinli mülteci ölmüştü.

Rejim, 29 Nisan’da Rusya aracılığıyla Heyet Tahrir Şam ile de tahliye anlaşmasına varmıştı. Ancak IŞİD bölgesine saldırılar sürüyor.

Suriye son durum harita Mayıs 2018

Suriye’de son durum

Yukarıda Haberyirmi’nin hazırladığı Mayıs 2018 tarihli Suriye son durum haritası yer alıyor. Haritaya bakıldığında rejim güçlerinin Suriye batısında kontrolü sağladığı görülürken, Fırat Nehri doğusunda kalan Suriye topraklarını ise ABD destekli YPG unsurlarına bıraktığı görülüyor. Suriye batısında Badiya hattında ABD’nin Ürdün’de eğittiği paralı savaşçılar varlığını sürdürürken, Süveyda hattında İsrail’in koruma hattı sağladığı ÖSO ve diğer yapılanmalar bulunuyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir