Rejimden ‘fırtına’ öncesi ateşkes oyunu

Yermük batısında IŞİD’le savaşa younlaşan rejim, kuzeyde zaman kazanmak için muhaliflerle “kısmi ateşkes” yaptı. İdlib’e daha güçlü odaklanmak için hazırlık yapan rejim, Hama kuzeyinde kalan alanlarla, İdlib güneyinin tamamında kontrol sağlamayı amaçlıyor.


Suriye Şam Yermük rejim bombardımanı ve saldırıları (4)

SURİYE, Hama (HABERYİRMİ) Şam ve çevresindeki tüm muhalif alanları “zorunlu tahliye” anlaşmalarıyla muhaliflerden ele geçiren rejim güçleri, muhaliflerin kontrolünde kalan kuzeydeki en büyük alan konumundaki İdlib için “kısmı ateşkes” anlaşması yaptı. Cuma günü alınan kararla, tahkimata başlayan rejim güçleri, İdlib güneyinin tamamını ele geçirmeyi planlıyor

Suriye’de Beşşar Esed rejimiyle muhalifler, İdlib ve Hama illeri arasındaki cephe hattı Lataminah, Kafir Zeyta ve Murak bölgesinde “kısmi ateşkes” kararı aldı. Hama’nın kuzeyinde İdlib sınırına kadar olan ve muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgede, 4 Mayıs’tan bu yana  “ateşkes” sürerken, rejimin bölgeye güç takviye etitği ve tahkimat yaptığı öğrenildi.

KISMI ATEŞKESLE TAHKİMATI YOĞUNLAŞTIRDI

Bölgenin ileri gelenleri vasıtasıyla geçen yapılan kısmi ateşkes İdlib’in güneyi ve Hama’nın kuzeyindeki Sıkeyk, Um Halahil, Um Celal, Temanya ve Huveyn köylerini kapsıyor. Anlaşmaya göre, bir ay boyunca her gün 06.00-20.00 saatlerinde saldırı olmayacak. Ateşkesin bölgede yaşayan az sayıdaki sivilin talebiyle tarım arazilerinin hasadını ve bakımını yapma isteği üzerine sağlandığı öğrenildi. Bölgede yaşayan halk halihazırda ekili tarım arazilerinin hasadını yapıyor. Ancak rejimin görünürdeki gerekçenin ötesinde belirtilen ateşkesi daha fazla tahkimat için kullandığı belirtiliyor.

Suriye rejimi Doğu Yermük, Duma’yı ele geçirip son olarak Rastan’da kontrolü sağlamıştı. Hama kuzeyi ve İdlib güneyinde çatışmaların yoğunluğunu azaltan IŞİD, Yermük batısında IŞİD’le yaptığı savaşa yoğunlaşmak istiyor. Rejim, iç kesimleri temizledikten sonra, dışa açılma stratejisini  yürütüyor.

Rejim geçtiğimiz ay yoğunlaştırdığı saldırılarda Şam kuzeyindeki Duma ilçesinde, Doğu Guta, Duma bölgelerinin tamamını, Şam güneyindeki Yermük hattında ise ÖSO ve HTŞ’nin kontrol ettiği alanların tamamını, yine kuzeyde Rastan bölgesinin tamamını “tahliye” anlaşmalarıyla ele geçirmişti.

ÖNCE YERMÜK, SONRA İDLİB

Halen muhaliflerin elinde kuzeyde İdlib, Ürdün, Irak sınırının kesiştiği noktadaki Badiye bölgesi ve İsrail sınırındaki Dera – Kunaytra hattı bulunuyor. Rejim kuzeydeki sakinliği, güneydeki operasyonlarına ağırlık vermek için fırsata çevirirken, Yermük’te kalan IŞİD ile şiddetli çatışmalar sürüyor.

Değerlendirmelere göre Yermük’te kontrolü sağlaması ardından İdlib’e yeniden odaklanmak için hazırlık yapan rejim, Hama kuzeyinde kalan alanlarla, İdlib güneyinin tamamında kontrol sağlamayı amaçlıyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir