Seçimleri Hizbullah kazandı: İlk yorum İsrail’den!

Lübnan genel seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre Hizbullah ve Emel ittifakı seçimin galibi oldu. Seçimden sonra ilk yorum ise İsrail’den geldi: İsrail’ Lübnan devleti ile Hizbullah arasında ayrım yapmayacak


Lübnan genel seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre Hizbullah ve Emel ittifakı önde gidiyor.

Farklı parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, 9 yıl aradan sonra gerçekleştirilen genel seçimlerde Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakı, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın partisi Özgür Yurtseverler Hareketi ile Başbakan Saad Hariri’nin partisi Müstakbel Hareketine karşı büyük ilerleme kaydetti.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Hizbullah-Emel ittifakı 29 sandalye kazanırken, Özgür Yurtseverler Hareketi ve müttefikleri 26, Müstakbel Hareketi ise 18 sandalye kazandı.

Lübnanlı Maruni Hristiyan Semir Caca’nın liderliğindeki Lübnan Güçleri Partisinin de meclisteki sandalye sayısını arttırdığı, 2’si kadın 7 bağımsız ismin de meclise girmeye hak kazandığı belirtildi.

Öte yandan seçimlere katılan diğer partilerden Suriye Sosyal Milliyetçi Parti 3, Süleyman Feranciye’nin başkanlığını yaptığı Marada Hareketi 2, eski Başbakan Necib Mikati’nin Azm Hareketi 4, Dürzi lider Velid Canbolat’ın İlerlemeci Sosyalist Partisi 8, Lübnan Güçleri Partisi 15, Sami el-Cemil’in liderliğindeki Lübnan Ketaib Partisi 3 sandalye kazandı. Meclisteki 13 sandalyenin partiler arasındaki dağılımı ise henüz netlik kazanmadı.

Lübnan halkı dün 9 yıl aradan sonra genel seçimler için sandık başına gitmişti. İçişleri Bakanlığı, seçimlere katılım oranını yüzde 49,2 olarak açıklamıştı.

Lübnan genel seçimleri

Lübnan’da 5 yılda bir yapılması gereken genel seçimler en son 2009’da yapılmış, 2014’te sağlanan ittifakla yeni cumhurbaşkanı seçildikten sonra genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak, meclis bu tarihten itibaren yaklaşık 2,5 yıl boyunca, cumhurbaşkanını seçememiş ve bunun üzerine meclis görev süresini 3 kez uzatmak zorunda kalmıştı.

Mecliste, 31 Ekim 2016’da düzenlenen 46. oturumun ikinci turunda 83 vekilin oyunu alan Mişel Avn’ın Lübnan’ın 13. Cumhurbaşkanı olmasının ardından, ülkenin en önemli sorunu yeni seçim yasası olmuştu.

“1960 yasası” olarak bilinen seçim sisteminde değişikliğe gidilmesi ve seçime katılan partiler ya da adaylar arasında en çok oyu alanın seçimi kazandığı “çoğunluk sistemi” yerine nispi temsilli seçim sisteminin getirilmesi tartışmaları, Lübnan’ı yeni bir siyasi krizin eşiğine getirmişti.

Kısa süreli siyasi krize neden olan nispi temsilli seçim sistemini getirecek yeni seçim yasası, sorumlu Bakanlar Komisyonunun 13 Haziran 2017’deki toplantısında sağlanan mutabakatla onaylanmıştı.

Lübnan’daki farklı dinleri ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaşı 1989 yılında sonlandıran Taif Antlaşması gereğince, Lübnan meclisindeki 128 sandalye Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında yarı yarıya paylaştırılıyor.

İsrail’den ilk açıklama: “Hizbullah = Lübnan”

İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett, Lübnan seçimleri sonrası yaptığı açıklamada “Hizbullah = Lübnan” ifadesini kullandı.

Lübnan’da dün yapılan ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre Hizbullah’ın önde gittiği belirtilen genel seçimlere ilişkin resmi Twitter hesabından bir mesaj yayımlayan Bennett, Lübnan’daki seçim sonuçlarının bir süredir söylediklerini doğruladığını ileri sürdü.

Mesajında “Hizbullah = Lübnan” ifadesini kullanan Bennett, “İsrail’in Lübnan devleti ile Hizbullah arasında ayrım yapmayacağını ve bu ülke topraklarında gerçekleşen her faaliyetten sorumlu olarak Lübnan’ı göreceğini” dile getirdi.

Lübnan’da 9 yıl aradan sonra dün yapılan genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre Hizbullah-Emel ittifakının önde gittiği açıklanmıştı.

“Şii Hizbullah hareketi güçlendi”

Lübnan’da 128 üyeli parlamentonun yenilenmesi için dün yapılan genel seçimde kesin sonuçlar henüz açıklanmamakla ilk verilerin İran’ın müttefiki Şii Hizbullah hareketinin güçlendiğini gösterdiği belirtiliyor.

Buna karşın Batı destekli mevcut başbakan Saad Hariri’nin yeniden başbakanlığı üstlenmesi ve yeni hükümet kurması bekleniyor. Lübnan’nın etnik ve dini yapısı nedeniyle çeşitli topluluklar arasında var olan güç paylaşımına göre, Cumhurbaşkanı Hristiyan, Başbakan Sünni, Meclis Başkanının ise Şii olduğu anımsatılıyor.
İçişleri Bakanı Nouhad Machouk gece yarısında düzenlediği basın toplantısında 3.8 mliyon seçmenin bulunduğu ülke çapındaki katılım oranı yüzde 49.2 olarak açıkladı. Bu oranın 2009 yılındaki yüzde 54 düzeyinin gerisinde olduğuna işaret ediliyor.

Lübnan’da dün olağanüstü güvenlik önlemleri arasında yapılan seçimin birkaç küçük olay dışında genellikle sükünet içinde gerçekleştiği, seçim boyunca onbinlerce polis ve askerin görev yaptığı belirtiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir