Son nokta düştü: Yermük rejim güçlerinde

IŞİD, rejime karşı yoğun direniş sonrası Şam banliyösü Yermük’ten tahliyeyi kabul etti. Daha önce ÖSO ve HTŞ’nin çatışmadan çıktığı Yermük’ün tamamı rejim denetimine girdi


Şam'ın 3 kilometre güneyindeki Yermük bölgesi tamamen rejim denetimine girdi.

SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Suriye rejim güçlerinin Nisan ayın başından bu yana şiddetli saldırılarla vurduğu Yermük bölgesinde tam kontrolü sağladı. ÖSO ve HTŞ’nin bu ay başında çatışmadan tahliye olduğu bölgede IŞİD de yoğun direniş sonrası tahliyeyi kabul etti. Suriye iç ve kuzey kesimlerinde muhaliflerin kontrolünde bulunan alanlara gitmeyi kabul eden IŞİD savaşçıları ve aileleri dün, 30 otobüslük konvoyla bölgeyi terketti.


Suriyeli bir askeri kaynak, başkentin güneyindeki Yarmuk mülteci kampını da içine alan bölgedeki IŞİD savaşçılarıyla bir anlaşmaya vardıklarını Cumartesi günü yalanlamıştı. Suriye devlet medyası ise militanların dün bölgeden çekilmeleri konusunda hiçbir habere yer vermedi.

Ancak bugün konvoyların bölgeden çıktığı görüldü.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgiye göre tahliyelerin bir bölümü Şam doğusunda; Irak ve Ürdün sınırında bulunan Badiya bölgesine gerçekleşti. Bir bölüm tahliye ise Suriye kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin denetiminde olan bölgelere gerçekleşti.

Suriye rejimi, böylece son son iki ayda yoğun bombardıman ve saldırılar ardından muhaliflere imzalattığı “zorunlu tahliye” anlaşmalarıyla Suriye’de bir düzineden fazla alanda kontrolü sağlamış oldu.

İlk olarak Şam banliyösü olan Duma – Doğu Guta alanlarını kontrol altına alan rejim güçleri, son olarak da Hama- Humus arasında kalan Rastan bölgesini ele geçirmişti.

Suriye son durum 21 Mayıs 2018… Rejim Duma-Guta’da kontrolü sağladıktan sonra Rastan’ı ele geçirmişti. Son olarak da Yermük’te tahliye anlamlarıyla denetimi sağlamış oldu.

Şam güneyinde bulunan Yermük’e yönelik Nisan ayında başlayan saldırılarda ise ilk olarak Yermük’ün doğusunu kontrol eden ÖSO silah bıraktı. Ardından Yermük kuzeyinde küçük bir alanda denetim sağlayan HTŞ “zorunlu tahliye” ile bölgeden çıkarılırken, IŞİD, iki aydır rejime karşı direnişi kesintisiz sürdürmeyi seçti.

Şam Yermük son durum harita – 1 Mart-7Mayıs 2018 (1)

Hacerül Esfed mahallesinde yoğun direniş sergileyen IŞİD, son olarak önceki gün tam kuşatma altına alındığı bölgede 40’tan fazla rejim askerini öldürmüştü. Dar alanda sıkışan IŞİD’in, sivillerin geçişi karşılığında tahliyeyi kabul ettiği bildirildi.

Yaklaşık 5 yıldır Esed rejimi ve İran destekli grupların kuşatması altındaki Yermük’ün IŞİD kontrolündeki bölgesinde rejimin ilerlemesinden önce çoğu Filistinli, 2 bin 500 aile yaşıyordu.

Tahliye anlaşmaları ve rejimin operasyonları sırasında çok sayıda sivil, ÖSO bölgesine geçti, oradan da ülkenin kuzeyine tahliye edildi. Dün itibariyle IŞİD bölgesinde 600 kişinin tahliyeye olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD halen Suriye’nin Irak sınırında Deyrizor’da, Humus’un çöl bölgesinde ve Dera’nın batısında sınırlı alanda varlık gösteriyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir