Wikipedia İlk Gönderisini NFT Olarak Sattı


Bu yıl Ocak ayında 20. yılını kutlayan, İnternet ansiklopedisi olarak bilinen Wikipedia, ilk gönderisini NFT müzayede platformu Christie’s aracılığıyla sattı.

Christie’s platformu üzerinde gerçekleştirilen satışta, 2 adet ürün açık arttırmaya çıkarıldı. İlk ürün Wikipedia sitesinin kurulduğu bir Apple bilgisayarın fotoğrafı olurken, ikinci ürün Wikipedia’nın paylaştığı ilk gönderinin görseli oldu. Açık arttırma sonucunda iMac bilgisayar 187.500 dolara satılırken ilk Wikipedia gönderisi 750.000 dolara satıldı.

Satılan NFT, Wells’in 2001’de Wikipedia’da yayınladığı ve internet tarihindeki değerli bir anı kaydeden ilk mesajı içeriyor. Wells, siteyi 15 Ocak 2001’de ilk kez yayınladıktan sonra “Merhaba, Dünya!” anlamına gelen “ Hello World!” sözlerini yazmıştı.

Christie’s’in kıdemli uzmanı Peter Cranet, müzayede sonuçlarının “İnternet tarihinde koleksiyonerler arasında artan bir yükseliş gösterdiğine” dikkat çekiyor. Christie’s’e göre Wikipedia, satışlarının bir kısmını Wells’in alternatif sosyal medya ağı projesi WT.Social’ı desteklemek için kullanacak.

NFT Dünyası Rekorlara Doymuyor

Kripto para haber platformlarının sık sık haberlerini yaptıkları haberlerde de görmüş olduğunuz gibi kripto dünyasında NFT satışları rekor seviyeye ulaşıyor. Yer yer antika eserlerden daha çok kıymet gören bu sanatsal çalışmalar, onları satın alanların gözünde eşsiz birer yatırım aracına dönüşüyor.

NFT yatırımları genelde çok gündeme gelse bile çoğu zaman yatırımcıların paralarını çöpe atması ile sonuçlanıyor. Çok kolay üretilebilen bu sanal eşyalar saniyeler içerisinde tasarlanıp satışa konulabiliyor. Monalisa tablosunun 7 yılda tamamlandığı göz önünde bulundurulunca dakikalar içerisinde üretilen sanal varlıklara çoğu sanat sever “popülerlikten doğan yükseliş” olarak bakıyor.

NFT Nedir ? Coin Nedir soruların yanıtlarına hakim olmayan çoğu acemi yatırımcı bu sektörde genellikle ilk yatırımlarını çöpe atmış oluyor.

Kaynak: https://wikikoin.com