Çavuşoğlu, ABD ile Menbiç görüşmeleri “çok başarılı geçti” dedi ama…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesinin “çok başarılı” geçtiğini belirterek, Suriye’de YPG konusunda ilerleme sağlanacağını belirtti. Bu açıklama yapılırken ABD, Nisan 2016’da Türkiye’nin vurduğu ve YPG’nin Irak’tan Suriye’ye lojistik geçişini sağlayan Sincar’a konuşlandı.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesinin “çok başarılı” geçtiğini belirterek, Suriye’de YPG konusunda ilerleme sağlanacağını belirtti.

Haber televizyonları Çavuşoğlu’nun Washington temasları kapsamında Pompeo ile görüştükten sonra “Türk Miras Vakfı’nın düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada “Pompeo ile görüşme çok başarılı geçti, Suriye’de YPG konusunda ilerleme sağlanacak…Suriye’de YPG konusunda somut sonuç bekliyorum” dediğini duyurdu.

Çavuşoğlu Pompeo görüşmesinin hemen ardından Twitter hesabından yaptığı ilk açıklamada Türkiye-ABD ikili ilişkileri ile Menbiç yol haritası dahil Suriye meselesini ve bölgesel konuları ele aldıklarını belirtmişti.

Menbiç görüşmeleri ve müzakereler sürerken, ABD, Irak kuzeyinden YPG’ye lojistik amaçlı kullanılan güzergahlara asker konuşlandırdı. Sincar hattına yapılan konuşlanma ile Erbil üzerinden Irak’a sokulan askeri malzemeler, Irak kuzeyi Sincar hattından taşınarak Suriye Haseke hattına sokuyor. ABD, Nisan 2016’da Türkiye’nin vurduğu ve 100’den fazla YPG’linin öldüğü Karaçok hattını işgal etmiş, ardından da Sincar hattına konuşlanmış oldu.

Çavuşoğlu, görüşmelerin başarılı olduğunu söyleyerken, ABD’nin ülkenin doğusu ve Irak kuzeyinde yeni üslenmelerini hızla tamamladığı ve örgüte açılan lojistiği Türkiye’ye karşı “güven” altına aldığı görüyüyor.

Konvoylar Sincar’a akıyor

Irak’ta Musul’un da bağlı olduğu Ninova vilayetindeki Arap Aşiretleri Sözcüsü Mezahim Ahmed el-Huveyt, ABD ordusuna bağlı yaklaşık 150 askerin 20 adet zırhlı personel taşıyıcı araçlarla Musul kentine bağlı Sincar ilçesinde konuşlandığını belirtti.

Huveyt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD’nin Musul’un kuzeybatısındaki stratejik konuma sahip Sincar Dağı’na asker konuşlandırmak suretiyle Irak-Suriye sınırını kendi kontrolü altına almayı amaçladığını söyledi.

Irak-Suriye sınırındaki bölgelerde yaşayan Arap aşiretleriyle yaptığı görüşmelerde Sincar Dağı’nda bir grup ABD’li asker konuşlandığı bilgisine ulaştığını aktaran Huveyt, “Yaklaşık 150 ABD askeri ve 20 adet zırhlı araç Sincar’da konuşlandı. Bu, Haşdi Şabi unsurları için çok sürpriz oldu ancak PKK/YBŞ’yi (Şengal Savunma Birlikleri) pek rahatsız etmediğini görüyoruz.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin, Sincar’a operasyon yapılabileceği sinyalini vermesinin ardından örgüt geçen mart ayında bölgeden çekildiği iddiasında bulunmuş, Irak ordusu da teröristlerin çekildiği noktalara yerleştiğini duyurmuştu.

PKK’nın yanı sıra, Sincar’da Irak Başbakanlığı bünyesindeki Haşdi Şabi’ye bağlı silahlı unsurlar da varlık gösteriyordu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir