İspanya’da muhalefetin gensorusu hükümeti düşürdü


İSPANYA, Madrid (HABERYİRMİ) – İspanya’da ana muhalefet partisi olan Sosyalist İşçi Partisi’nin verdiği gensoru önergesi hükümeti düşürdü.

İspanya’da ana muhalefet partisinin verdiği gensorunun kabul edilmesiyle Mariano Rajoy hükümeti düştü.

Ana muhalefette bulunan Sosyalist İşçi Partisi’nin verdiği gensoru önergesine altı parti destek verdi. Perşembe günü Bask Milliyetçi Partisi’nin de önergeye destek vereceğini açıklamasıyla, gensorunun kabul edilmesi kesinlik kazanmıştı.

Parlamentoda yapılan oylamada güven oyu alamayan Başbakan Rajoy hükümeti düştü. Başbakanlığa Sosyalist lider Sanchez getirildi. Oylamada 180 milletvekili gensorunun kabulü yönünde oy kullanırken 169 kişi karşı oy kullandı ancak bu Başbakan Rajoy hükümetini kurtarmaya yetmedi.

İki Katalan parti de Sanchez’i destekledi

Sosyalist lider Pedro Sanchez, Rajoy’un yerine başbakan oldu. Parlamentodaki bağımsızlık yanlısı iki Katalan partisi ve Solcu Podemos hareketi Sosyalist lider Pedro Sanchez’i destekliyor.  Sanchez’in hafta sonu başbakan olarak yemin etmesi bekleniyor.

Bask Milliyetçi Partisi kilit rolde

Sosyalistler 350 sandalyeli mecliste 84 milletvekiliyle temsil ediliyor. Sanchez’in kuracaği hükümetin parlamentoda güvenoyu alabilmesi için beş sandalyeyle temsil edilen Bask Milliyetçi Partisi’nin de desteğine ihtiyacı var.

İspanya’da 350 üyeli meclisten en az 176 güvensizlik oyu çıkması iktidarın devrilmesine yetiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir