Karar aldılar: ABD, F-35’leri teslim etmeyecek

ABD senatosu aldığı kararla Türkiye’ye silah satışını askıya aldı. Kararla Türkiye’nin de ortağı olduğu ve teslim edilmesi beklenen F-35  savaş uçaklarına da ambargo konmuş oldu.


F-35 savaş uçağı

HABER MERKEZİ – ABD senatosu aldığı kararla Türkiye’ye silah satışını askıya aldı. Kararla Türkiye’nin de ortağı olduğu ve teslim edilmesi beklenen F-35  savaş uçaklarına da ambargo konmuş oldu. ABD, alınan kararla Türkiye’ye teslim etmeyi taahhüt ettiği F-35’lerin satışına şerh koyarak fiili ambargo uygulamış oldu.

Haber televizyonları Başbakan Binali Yıldırım’ın, ABD Senatosu’nun Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının da satışına şerh koyan savunma yasasını onaylamasına ilişkin şunları söylediğini duyurdu:

(ABD senatosunun silah satışını askıya alması gibi) Teşebbüsler esef verici, stratejik ortaklığın ruhuna aykırı

Bu talihsiz bir gelişme, alternatifsiz değiliz

Bu ambargolar zafiyete neden olmaz.

F-35’LER TESLİM EDİLMEYECEK

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump’ın orduya daha fazla mali kaynak aktarılması çağrısına uyarak, 716 milyar dolar tutarında askeri harcama öngören savunma yasasını dün onayladı. Yasada Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışına şerh düşülüyor.

Yasa yürürlüğe girmeden önce Temsilciler Meclisi’nden geçen benzer bir yasa ile uyumlu hale getirilecek. Şerhin yasanın nihai halinde yer alıp almayacağı bilinmiyor.

Senato’dan geçen yasaya göre F-35 savaş uçakları ancak Türkiye’nin NATO ittifakına tehdit oluşturmadığının Trump tarafından tescil edilmesi halinde teslim edilebilecek.

Yasayı kaleme alan senatörler F-35’ler hakkındaki bu maddeyi, Amerikalı rahip Andrew Brunson’un 2016’da Türkiye’de tutuklanması ve Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle eklediklerini daha önce belirtmişlerdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise yasanın bu haliyle yürürlüğe girmesi halinde Türkiye’nin karşılık vereceğini geçen ay ifade etmişti.

Yasanın yürürlüğe girmesi için ABD’nin yasama organlarından Kongre’nin diğer kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden geçen benzer bir yasa ile uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Nihai halini alacak yasa daha sonra Kongre tarafından onaylanırsa Trump’ın imzasıyla yürürlüğe girecek.

ABD’nin ihtiyaçlarını karşılamak için üretilen F-35 Lightning II, ilk uçuşunu 2006’da gerçekleştirmişti.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir