TSK, Menbiç’e giriyor: Menbiç son durum harita (18 Haziran 2018)

TSK birliklerine ait bazı unsurlar Menbiç kuzey hatlarındaki mahallelerde görüntülendi. TSK unsurlarının ABD ile sağlanan mutabakat kapsamında ortak devriye görevine başladığı öğrenildi.


Fransa askerlerinin Menbiç'te devriye atmaya başladığı bildirildi.

SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) ABD ile Menbiç mutabakatı sonrasında Türkiye’nin, ilk askeri birlikleriyle Menbiç’te önceden anlaşılan noktalara doğru ilerlediği kaydedildi.

Suriye kuzeyi Halep vilayetine bağlı Menbiç ilçesi 2016’dan bu yana YPG işgali altında bulunuyor.

ABD ile Türkiye arasında üzerinde mutabakat sağlanan Menbiç haritası çerçevesinde Türk askerlerinin Menbiç’in kuzey hatlarından dış mahallelerine girdiği belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı askeri unsurları Cerablus hattından güneye inerek Menbiç kuzeyinden Halep’e bağlı ilçenin dış mahallelerinde görüntülendiği öğrenildi.

Görüntülerde, dış mahallelere giriş yapan TSK konvoyu ve helikopterleri görülüyor.

MUTABAKAT KAPSAMINDA DEVRİYE GÖREVİ 

Edinilen bilgiye göre, TSK unsurlarının hareketi bir askeri harekat ya da “ilerleme” değil. TSK birliklerinin ABD ile kurulan mutabakat çerçevesinde Menbiç kuzey hatlarında y”devriye görevi” icra ettiği öğrenildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri kara unsurları, Menbiç dış mahallelerinde böyle görüntülendi.

TSK AÇIKLAMA YAPTI: BAĞIMSIZ DEVRİYE FAALİYETLERİ BAŞLADI

GENELKURMAY Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından Menbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekât alanı ile Menbiç arasında kalan hatta devriye faaliyetlerine başlanıldığını açıkladı.
TSK tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:
“Daha önce mutabık kalınmış Menbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekât alanı ile Menbiç arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren bağımsız devriye faaliyetlerine başlanmıştır”

Türk Silahlı Kuvvetleri kara unsurları, Menbiç dış mahallelerinde böyle görüntülendi.

Haberyirmi’nin bölge kaynaklarından edindiği bilgiye göre Türk ordusu bu gelişme kapsamında Menbiç içine girmeyecek. Yerel haber kaynaklarının aktardığı bilgeye göre TSK unsurları Menbiç kuzeyinden geçen Sacu Çayı’nın kuzey tarafına konuşlanacak. Hali hazırda, Sacu Çayı, ABD destekli YPG unsurları ile TSK destekli ÖSO unsurları arasında doğal sınır konumunda bulunuyor. TSK, bu devriye ile daha önce ÖSO unsurlarının konuşlandığı bu Sacu Çayı’nın kuzey tarafında devriye görevini yerine getirmiş oluyor.

Dışişleri Bakanı Mevlit Çavuşoğlu’nun 4 Haziran’daki Washington ziyareti sırasında YPG’lilerin Suriye Menbiç’ten çekilmesini öngören Menbiç yol haritası üzerinde mutabakat sağlanmıştı.

Geçen hafta TSK’dan yapılan açıklamada da Türkiye ve ABD’den askeri yetkililerin 12-13 Haziran tarihlerinde Almanya’da toplanarak Menbiç yol haritası ve uygulama planı konusunda mutabakat sağladıkları belirtilmişti.

Hükumetin 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri öncesi Kandil ve Menbiç’e yönelik hamleleri dikkat çekiyor. Bazı değerlendirmelere göre, hükumet ABD yönetimi ile devam eden müzakereleri erkene alarak seçimde elini güçlendirmek istiyor. Menbiç’i Türkiye ile pazarlık unsuru olarak masaya getiren ABD ise Menbiç müzakeresi ile Fırat’ın doğusundaki YPG unsurlarını güvenceye almak istiyor. ABD, olası anlaşma ile Fırat doğusundaki YPG/PKK unsurlarının Türkiye’den korunmasını hedefliyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir