Yemen’de kritik gelişme: Husiler o noktayı kaybetti

ABD ve vekil ordusunun Ortadoğu dışında at koşturduğu Yemen’de kritik gelişme yaşandı. ABD ve Suudi destekli unsurlar ile İran destekli Husiler arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonrasında ülkenin batısında bulunan kritik nokta el değiştirdi.


yemen son durum

ABD’nin Yemen’e yönelik işgal girişiminde de sıcak gelişmeler yaşanıyor. ABD adına bölgede kendi sözde koalisyonu ile saldırılar düzenleyen Suudi Arabistan, İran destekli Ensarullah (Husiler) hareketinin kontrolündeki Yemen Hodeyda’daki havalimanına yönelik saldırıları şiddetlendirdi.  ABD koalisyonu tüm sert müdahalesine rağmen günlerdir düşürülemeyen hava alanınının dün ABD-Suudi kontrolündeki Yemen güçlerince ele geçirildiği bildirildi.

Hodeyda’nın kaybedilmesi, İran’a bağlı Husiler için kritik önemde. Zira Husiler, Kızıl Deniz’den başkent Sanaa’daki kalelerine olan bağlantılarını bu hattan sağlayıorlardı.

Söz konusu bağlantıların kesilmesi, uzun süredir ağır saldırılara karşın ilerleme sağlayamayan batı destekli Yemen askeri güçlerine moral verebilir. Batı destekli ittifak, yüksek silah ve ateş gücüne rağmen, 10 bin kişinin ölümüne yol açan ve dünyanın en büyük insani krizlerinden birine neden olan savaşta Husileri hala yenilgiye uğratabilmiş değil.

Yemen son durum harita 18 Haziran. Hudaydan Havalimanı sol tarafta kırmızı bölgenin denize bakan orta kıyısında bulunuyor. Kırmızı renk İran destekli Ensarullah (Husiler) hareketini kontrolünde bulunan bölgeler. Mavi renkli alanlar, ABD öncülüğünde Suudilerin sahada baş aktör olduğu BEA ve diğer Suudi müttefikleri olan Yemen güçleri. Yeşil alanlar oluşan güç boşluğunda kabile, aşiret ve diğer grupların kontrolündeki yerler.

Bölge sakini Akram Yihya telefonla yaptığı açıklamada “Koalisyon uçakları bugüne kadar 20’den fazla baskın düzenledi ve kente zarar verdi. Çarpışmaları ve havaalanına yakın bir alana düşen füzeleri net bir şekilde duyabiliyoruz” dedi.

Havaalanında Husi surlarına hava saldırıları düzenlenirken, Husi savaşçıları koalisyon birliklerinin ilerlemesini önlemek için toprak yığınları ve asfalt blokları ile Hodeyda’dan Sanaa’ya giden ana yolu kapattılar.


Mısır Mübaşir haber kanalı, havalimanı üzerindeki kontrolün tam olarak Arap Koalisyonu kontrolüne girdiğini duyurdu.

Saldırı, Yemen’in, Suudi Arabistan ile İran arasındaki vekalet savaşındaki rolü nedeniyle daha da ileriye gidebilir.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran nükleer anlaşmasından çekilmesi ve Kuzey Kore ile ilişkilerde ilerleme kaydetmesi Tahran’ın yalnızlığını artırırken, Yemen ve diğer Arap devletlerindeki kendi çıkarlarını korumak için İran üzerinde baskı yarattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir