İşgal güçleri Irak sınırına ilerliyor: Suriye son durum harita (18 Haziran 2018)

ABD ve başını çektiği işgal güçleri Suriye doğusunda Irak sınırına yakın bazı hatları işgal etti. Ele geçirilen bölgelerde Fransız askerlerinin YPG’ye topçu unsurlarıyla verdiği destek de net biçimde ortaya çıktı


Suriye Fransız askerleri, YPG ile birlikte sadırıları koordine ediyor.

ABD ve başını çektiği işgal güçleri Suriye doğusunda Irak sınırına yakın bazı hatları işgal etti. Ele geçirilen bölgelerde Fransız askerlerinin YPG’ye topçu unsurlarıyla verdiği destek de net biçimde ortaya çıktı.

ABD ve bağlı müttefiklerinin uçaklarla vurduğu Şeddadi hattının doğusundaki alanlardan bazıları, Fransız ordu unsurlarının topçu ateşi ardından YPG militanlarınca ele geçirildi.

ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon, Fransız özel kuvvetlerinin, Suriye’nin Daşişa kasabasında PKK/YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu SDG ile iş birliği içinde olduğunu kabul etti.

IŞİD Karşıtı Koalisyonun resmi Twitter hesabı, Fransız askerlerinin Suriye’de IŞİD’e karşı obüsle saldırı yaptıkları bir anın fotoğrafını paylaştı.

Fotoğrafın altında, 3 Haziran’da Suriye-Irak sınırındaki bazı bölgelerde IŞİD’e karşı başlatılan “Toparlama Operasyonu”nun ikinci aşamasının icra edildiği ve Fransız askerlerinin de destek verdiği operasyonda Daşişa beldesi içinde ve civarındaki (IŞİD’e ait) hedeflerin vurulduğu belirtildi.

Böylelikle Koalisyon, Fransız özel kuvvetlerinin, Suriye’de PKK/YPG’nın ana omurgasını oluşturduğu SDG ile yan yana savaştığını itiraf etmiş oldu.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de Twitter hesabından yaptığı açıklamada Daşişa’nın ilk kez IŞİD’in kontrolünden çıktığını belirtti.

McGurk, son 4 yıldır ilk kez bu noktaya gelindiğini ve PKK/YPG unsurlarının ana omurgasını oluşturduğu SDG güçlerinin bu ilerlemeyi sağladığını savundu.

Fransız özel kuvvetlerine mensup 70’den fazla askerin Suriye’de PKK/YPG unsurları ile yan yana faaliyet gösterdiği ortaya çıkmıştı.

Fransa özel kuvvetlerinin sahada 2 yıldır bulunan personeli dışında, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 1. Deniz Piyade Paraşütçü Piyade Alayı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 10. Paraşüt Komando birliklerinin mevcut olduğu kaydedilmişti.

Bu kuvvetlerin kayıtlarda Irak’ta konuşlu görünse de sık sık Simelka sınır kapısı üzerinden Irak’ın kuzeyinden Suriye’nin kuzeyine girdiği ve son dönemde Suriye’ye girişlerin arttığı ifade edilmişti.

Fransız inşaat şirketi Lafarge da 2010 yılında Suriye’nin kuzeyine bir çimento fabrikası açmıştı. Şirketin iç savaşın ikinci yılından itibaren, faaliyetlerini devam ettirebilmek amacıyla 1,5 yıl süreyle  IŞİD kontrolünde kaldıktan sonrası ABD destekli YPG/PKK üssü haline getirilmişti.

Suriye son durum Harita Haziran 2018. Daşişa Köyü.

Daşişa köyü, Hasake vilayetinin güneyinde bulunan Şeddadi ilçesinin 37 kilometre doğusunda, Irak sınırının 8 kilometre batısında bulunuyor. Daşişa köyü 11 Haziran’da YPG tarafından işgal edilmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir