Türkiye ile Rusya arasında kritik görüşme


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Akar Rus mevkidaşlarıyla Suriye’deki gelişmeleri Moskova’da ele aldılar. 1.5 saat süren görüşme sona erdi. Açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Tüm te-rör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda ortak irademiz var” dedi. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov da “Suriye’de te-rörist tehlikesini ortadan kaldırmak için birliklerimizin koordinasyonu konusunda mutabakata vardık” diye konuştu.

Türkiye ile Rusya arasında kritik zirve

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdiği toplantı sonra erdi.

Toplantının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Tüm te-rör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda ortak irademiz var” dedi.

Çavuşoğlu, “Suriye ve bölgesel konularda Rusya ve İran’la yakın işbirliğine devam edeceğiz” diyerek önemli mesajlar verdi.

Sözlerine devam eden Çavuşoğlu, “Biz Astana garantörleri olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini savunuyoruz ve bunlara halel getirecek tüm çabalara da karşıyız.” dedi.

Çavuşoğlu, Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rus mevkidaşlarıyla başkent Moskova’daki Rusya Savunma Bakanlığı’nda bir araya geldi.

Toplantı öncesinde konuşan Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana formatında Suriye konusunda yakın iş birliğinin yürütüldüğünü belirterek, “Bu sayede siyasi sürece dahil birçok alanda önemli ilerlemeler kaydettik.” dedi.

“RUS ORTAKLARIMIZLA SURİYE’DE NELER YAPABİLECEĞİMİZİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Rusya’ya geldiklerine işaret eden Çavuşoğlu, “Bundan sonra da Rus ortaklarımızla Suriye’de neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile ilişkilerimize bölgesel konularda çok önem verdiği için bizi gönderdi.” diye konuştu.

SERGEY ŞOYGU’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise “İdlib’in yanı sıra İstanbul’da vardığımız anlaşmanın uygulanmasını değerlendireceğiz. Ayrıca ABD’nin Suriye’den çekilmesini ve Fırat’ın doğusundaki son gelişmeleri de ele alacağız.” ifadelerini kullandı.

Rus tarafından Şoygu’nun yanı sıra Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev’in katıldığı görüşmede, Türkiye’nin Suriye’deki te-rör örgütlerine yönelik askeri operasyonlarının istişare edildi.

Kaynak: Takvim