Abd’den Türkiye’ye patriot teklifi


Ankara’ya iletilen teklifte Patriot alımının ön koşulu olarak S-400’alımından vazgeçilmesi var.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot sistemlerinin Türkiye’ye satışına 19 Aralık’ta onay vermişti. Bu gelişmeden sonra Pentagon’dan yapılan açıklamada “Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3,5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongreyi bilgilendirdi.” denilmişti.

PAKETTE BULUNANLAR

Savunma sistemi paketine 4 AN/MQP-65 radar seti, 4 kilitlenme kontrol sistemi, 10 anten direk grupları, 20 M903 fırlatma istasyonu, 5 elektrik santralinin yanı sıra iletişim teçhizatları, test cihazları, menzil programları ve destek ekipmanlarının dahil olduğu belirtilmişti.

ÇAVUŞOĞLU’NUN AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şu ifadeleri kullanmıştı, “Yaklaşık 1,5 sene önce zaten Patriot almak istediğimizi mektupla ABD’ye iletmiştik. Zaten dışişleri bakanlığının olur vermesi de bu talep üzerineydi. Patriot alırız ama aldığımız S-400’leri de iptal etmeyiz.”