‘ABD her şeyi yok etti, bu saatten sonra’


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  ABD’nin INF’den çekilmesini “üzücü” olarak nitelendiren Lavrov, “Ancak yeni bir Soğuk Savaş’tan bahsetmeye gerek yok. Artık, ABD’nin tüm silah kontrol sistemlerini yok ettiği yeni bir döneme girdik” açıklamasını yaptı.

Lavrov ayrıca “ABD’nin anlaşmadan çekilmesi nedeniyle oluşan tehditlere ise elbette teknik ve askeri açıdan karşılık vereceğiz. Alınacak bu önlemler Rusya Savunma Bakanlığının mevcut bütçesinden karşılanacak” açıklamasında bulundu.

ABD İLE TALİBAN ARASINDA YAPILAN GÖRÜŞMELER

Lavrov, “Afganistan’da hükümetle Taliban arasındaki görüşmeleri herkes kaçınılmaz olarak görüyor. Ancak ABD, bu görüşmeleri diğer tüm ülkeleri karanlıkta bırakarak gizli bir şekilde yürütmeye çalışıyor. Bu tür tek taraflı girişimleri bencillik olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

KARŞILIKLI INF RESTLEŞMESİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Sovyetler Birliği ile 1987’de imzaladığı, menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre arasında olan ve nükleer başlık takılabilen füzelerin yasaklanmasını öngören INF’den tek taraflı olarak çekileceğini açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ABD’yi INF’yi ihlal etmekle suçlayarak, “Bizim de yanıtımız simetrik olacak. ABD anlaşmayı askıya aldığını duyurdu, biz de askıya alıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. haber7