‘Artık katlanamıyoruz’


ABD Başkanı Donald Trump artık katlanamıyoruz dedi ve konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.  Trump, ülkesinin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması’ndan çekilmesini, “Rusya’nın uzun zamandır süren ihlallerine” bağlayarak Moskova’yı suçladı. Trump, ABD’nin 30 yılı aşkın süredir anlaşmaya uyduğunu, fakat artık Rusya’nın sorumluluğunu yerine getirmemesine katlanmayacaklarını kaydetti.

6 AY SONRA TAMAMEN AYRILIYORLAR

Trump, Rusya’nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 6 aylık sürecin sonunda anlaşmadan tamamen ayrılmış olacaklarını belirtti.

“KENDİ ASKERİ SEÇENEKLERİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ”

Trump ayrıca şunları söyledi; “Bu anlaşmayla ya da diğer anlaşmalarla bağlı dünyadaki tek ülke olamayız. Kendi askeri seçeneklerimizi geliştirmek üzere ilerleyeceğiz ve Rusya’nın, kanunsuz uygulamalarından herhangi bir askeri avantaj sağlamasına karşı çıkmak için NATO’daki ve diğer müttefiklerimizle birlikte çalışacağız.”

RUSYA’DAN SERT AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Rusya’nın ihlalleri gerekçesi ile anlaşmadan çıktığını duyurmasına sert tepki gösterdi.

Zaharova, ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik, “Bunun nasıl yapıldığı, ihlalin nasıl gerçekleştiği konusunda tweetleriniz dışında herhangi bir delil sunabilir misiniz?” dedi.

Ayrıca Zaharova, “ABD’nin Rusya’yı INF konusunda yalancılıkla suçlamasına şaşırıyoruz. Bu durumda, ‘bize sormak istediğiniz bir şey var mı?’ diyoruz. Yanıtları, ‘Soru yok, her şeyi imha edin’ şeklinde” açıklamasında bulundu

ORTA MENZİLLİ NÜKLEER KUVVETLER ANLAŞMASI NEDİR?

ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından 1987 yılında imzalanan anlaşma, karadan havaya atılabilen ve 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında orta menzilli nükleer füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Anlaşma, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyor.

INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyordu. Anlaşmanın ana amacı, Doğu ve Batı Almanya’daki kamplaşma döneminde Avrupa’da nükleer savaş riskini azaltmaya yönelikti. Yeniakit, haberyirmi