Bakan Albayrak’tan önemli açıklamalar


Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın düzenlediği Vergi Konseyi 134. Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Bakan Albayrak Alibaba ve Aliexpress gibi sitelerin yaptığı haksız rekabete değindi.

Bakan Albayrak, burada yaptığı konuşmada, yurt dışından alınan ve zarfların içinde gelen, gümrüğe takılmayan ürünlerin vergilendirilmesi husunda da vergi çalışması yapacaklarını ifade etti.

“MEKTUP ZARFLARI İÇERİSİNDE NELER GELİYOR NELER”

Berat Albayrak şunları söyledi: “Kendi yerli ekonomimizi desteklemek ve adımlar atmak zorundayız. Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız, gece 11-12’den 1-2’ye kadar toplantı yaptık. 26 milyon adet posta bir ülkeden geliyor. Posta dediğimiz mektup; 0-2 kilogram arası mektup olarak görülüyor. 0-2 kilogram arası mektup olarak görülüyorsa; herhalde o ülkeden gelen yazışmalardır. 26 milyon tane bir yıl içerisinde o ülkeden mektup gelmesi demek; Türkiye’de o kadar o dili konuşan yoktur herhalde düşüncesini bende oluşturdu. Nasıl yazışmışlar? Şunları bir inceleyelim dedim. Dün ilk görüntüleri attılar. Allah Allah o incecik zarflardan neler çıkıyor neler.”

“BU YIL İÇİNDE BUNLARLA İLGİLİ ADIM ATACAĞIZ”

Yurt dışından alınan ve gümrüğe takılmayan ürünlerle ilgili çalışma yapacaklarını söyleyen Albayrak; “Vergi nerede? Yok. Ee aynısını Türkiye’de üreten üreticim vergi ödüyor, dükkan kirası ödüyor, SGK primi ödüyor. Hop oradan zarf içerisinde geliyor, vergi yok, yasallık yok. Tüm dünyayı tehdit eden ticaretteki bu durumları da göz önünde bulunduracak bir şekilde bu yıl içerisinde çok güçlü refleksler vereceğiz.” diye konuştu.

TÜRK TÜKETİCİLERİN TERCİH ETTİĞİ ALİBABA VE ALİEXPRESS

Çin merkezli e-ticaret sitesi Alibaba ve Aliexpress, Türk tüketicilerin sıklıkla tercih ettiği alışveriş siteleri. Teknoloji ve takıların Türkiye’ye oranla ucuz satıldığı bu sitelerden alınan ürünler, ortalama 15-20 gün içerisinde alıcının eline ulaşıyor. Ürünler, çoğunlukla sarı veya beyaz renkli küçük zarflar içerisinde ulaştırılıyor.

22 EURO VE ÜZERİNE GÜMRÜK VERGİSİ VAR

Türkiye’deki üreticiyi desteklemek amacıyla, yurt dışından alınan 22 euroya kadar olan ürünlerde gümrük vergisi uygulanmıyor. 22 euro ve üzerindeki ürünlerde ise yüzde 18-20 arasında gümrük vergisi uygulanıyor. Yurt içinde üretimi bulunan bir ürünü dışarıdan getirmek isteyenler ise yüzde 20 ek vergi ile karşılaşıyor.