Putin resti çekti: Artık yokuz


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekildiklerini açıklamasına aynıyla karşılık verdi.

Putin, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması INF’yi çiğnediğini söyledi ve kendilerinin de aynı kararı aldığını duyurdu. Putin ayrıca, yeni bir süpersonik füze üreteceklerini açıkladı.

İŞTE PUTİN’İN REST ÇEKTİĞİ O AÇIKLAMANIN TAMAMI

Putin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yla görüşmesinden sonra, “Bizim de yanıtımız simetrik olacak. ABD anlaşmayı askıya aldığını duyurdu, biz de askıya alıyoruz. Çeşitli AR-GE ve dizayn çalışmaları yürüttüklerini açıkladılar, biz de aynısını yapacağız. ABD, Avrupa’ya konuşlandırdığı füzelerle anlaşmayı doğrudan ihlal etti. Bu konuya ilişkin ABD ile daha fazla müzakere girişimi yapılmasına gerek yok. Savunma Bakanlığı ile orta menzilli süpersonik füze üretimine başlanması gerektiği konusunda anlaştık. Ayrıca uzaydaki silahlanma tehdidinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir plan hazırlanacak” dedi.

ÇİN’DEN BİR AÇIKLAMA GELDİ

Her iki ülkenin kararlarını duyurmasının ardından Çin’den de bir açıklama geldi. Çin yönetimi, ABD ve Rusya’nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması INF’ye uygun hareket etme çağrısında bulundu.

2018 yılının ortasında açıklanan verilere göre dünya üzerinde nükleer silaha sahip ülkeler…

TRUMP VE NATO’DAN DESTEK AÇIKLAMASI GELMİŞTİ

Dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülkesinin 1987 yılında imzalanan anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, NATO müttefiklerinin ABD’nin Rusya ile imzaladığı bu anlaşmadan çekilmesini desteklediğini duyurmuştu.

NATO’dan yapılan açıklama da ise, ABD’nin anlaşmadan çekilme kararının tamamen desteklediği belirtilmişti.

SİLAHLANMA YARIŞI ARTACAK: EN ÇOK AVRUPA ETKİLENECEK

ABD’nin anlaşmadan çekilmesiyle nükleer silahlanmanın hızlanmasından endişe ediliyor. Bu yarışın hızlanması ise en çok Avrupa’nın güvenliğini tehdit edecek.

INF ANLAŞMASI

1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya atılabilen orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Anlaşma, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyor.

Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edildi.

INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyor. haber7