Başarıyla çalıştırıldı, ilk uçuşuna hazırlanıyor


Türk savunma sanayisinin lider havacılık üreticisi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), İHA sistemlerine yönelik çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Orta irtifa uzun havada kalışlı İHA sistemini geliştiren TUSAŞ, daha sonra 200 kilogram faydalı yük kapasitesiyle 30 bin feet irtifa, 24 saat uçuş süresi yeteneklerine sahip Anka Blok-B İHA’yı güvenlik güçlerinin kullanımına sundu.

TUSAŞ, Anka-B’nin kazanımlarından faydalanarak, uydudan kontrol yeteneğiyle görev menzili binlerce kilometreye ulaşan Anka-S’yi geliştirdi ve güvenlik güçlerinin envanterine kazandırdı.

​TUSAŞ, daha yüksek yük taşıma kapasitesine sahip yeni İHA geliştirmek için ise öz kaynaklarıyla Anka-2 Projesi’ni hayata geçirdi. Orta irtifa uzun havada kalışlı, 2 motorlu Anka-2 keşif, gözetleme, taarruz görevlerini yerine getirebilecek.

25 bin feet irtifa, 24 saat uçuş süresine sahip olacak Anka-2, 700 kilogramdan fazla faydalı yük taşıyabilecek.

Anka-2’nin geliştirme sürecinde kullanılan motorun yerini TUSAŞ Motor Sanayii AŞ’nin (TEI) Operatif İHA Motoru Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilen PD170 turbo dizel havacılık motoru alacak ve Anka-2 yerli motorla görev yapacak. PD170 motoru, Aralık 2018’de Anka ile ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

​TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mühendislik gücü ve tasarım yetenekleriyle, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Anka-2 Projesi’ni de bu yaklaşımla öz kaynaklarıyla başlattıklarını vurgulayan Kotil, şu bilgileri verdi:

“Projede önemli bir aşamayı geride bıraktık. Anka-2’nin motorunu 2 gün önce çalıştırdık. Aracımızın ilk uçuşu yıl içinde gerçekleştirilecek. Anka-2’yi Anka platformunun üzerine inşa ettik. TUSAŞ’ı bundan sonra da böyle göreceksiniz, bir platformu temel alarak üzerine başka bir platform inşa edeceğiz.

Bu yaklaşımda birinci platform vakit almış, yüksek maliyetli olmuş olabilir ancak ikinci platform çok daha kısa zamanda ve çok daha uygun maliyetlerle ortayakonulabiliyor.

Az bir maliyetle 200 kilogram faydalı yük taşıyan Anka’yı, 700 kilogram taşıyabilir noktaya taşıdık. Atak-2 helikopterimiz de benzer bir yaklaşımla daha önce üretilen Atak helikopteri üzerine kuruluyor. Bir önceki ürünü baz alarak çok daha iyi ikinci bir ürün geliştirmeyi sürdüreceğiz. Böylece farklı ihtiyaçlara cevap verebilen ürün aileleri oluşturacağız.”

Yerlilik oranı yüzde 68’i bulan savunma sanayisinde, geçen yıl bu oranı çok daha yukarıya çekecek önemli adımlar atıldıYerli motor için yatırımlar ilk meyvesini Anka’nın gökyüzüyle buluşmasıyla verirken, yerli helikopter motorunun ilk ateşlemesi yapıldı, tank ve jet motoru geliştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Gökbey helikopterinin ilk uçuşu, ÇAFRAD’ın atış testi, Altay tankının seri üretime geçmesi, uzun menzilli bölge hava ve füze savunma Siper ile Akıncı İHA projelerinin başlatılması geçen yıl öne çıkan gelişmeler oldu. Türkiye, elektromanyetik top sistemi ve lazer gibi geleceğin silahlarına yönelik geldiği noktayı başarılı atış testleriyle ortaya koydu.

Türk savunma sanayisinde, güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu ürünlerdeki yerlilik oranının artırılması, geleceğin muharebe ortamına hazırlanılması amacıyla geçen yıl bir dizi yeni proje başlatıldı. Modern bir savunma sanayisinin geliştirilmesi ve güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu silah, araç ve gereçlerin temini için faaliyet gösteren Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), 2018’de yeni projeler hayata geçirdi. Başkanlığın koordinasyonunda yürütülen bazı projelerde de önemli eşikler atlandı.

Yerlilik oranı yüzde 68’i bulan savunma sanayisinde, geçen yıl bu oranı çok daha yukarıya çekecek önemli adımlar atıldı. Savunma sanayisinde geçen yıl özellikle platform ihracatı anlamında yaşanan gelişmeler dikkati çekerken, 30 Atak helikopterinin Pakistan’a satışına yönelik atılan imzayla tek kalemde en büyük savunma sanayisi ihracatı gerçekleştirilmiş oldu. Ayrıca Pakistan’a 4 MİLGEM’in ihracatına yönelik sözleşme imzalandı.

Türkiye’nin genel maksat helikopter ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması amacıyla geliştirilen Gökbey helikopterinin ilk uçuş testi gerçekleştirildi. Yerli helikopterlerde kullanılacak turboşaft motorun ilk ateşlemesi de 2018’de yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin karadaki en önemli vurucu gücü olacak ana muharebe tankı Altay için 250 adetlik seri üretim proje sözleşmesi imzalandı. Ayrıca Altay Tankı İçin Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi başlatıldı.

Türkiye’nin insansız hava araçları (İHA) teknolojisindeki iddiasını çok daha yukarılara çıkaracak Akıncı İHA Projesi hayata geçirildi. Dünyada kendi sınıfının en iyisi olacak Akıncı ile Türkiye, dünyada bu teknolojiyi geliştirebilen 3 ülkeden biri haline gelecek.

Ateşli silahların yerine geçmesi beklenen ve “geleceğin silahı” olarak nitelendirilen elektromanyetik top sistemlerine yönelik çalışmalar kapsamında, Şahi 209 ve Tufan sistemlerinin test atışları gerçekleştirildi. Türkiye bu alanda dünyada çalışma yapan sayılı ülkeler arasına girdi.

ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM’in lazer silahlarının test atışları yapıldı. Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacının tamamen yerli olarak karşılanması için başlatılan Siper Projesi’nde, SSB ile ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı arasında sözleşme imzalandı ve proje uygulama takvimi başladı. Ayrıca bu ihtiyacın ortak üretim modeliyle karşılanmasına yönelik olarak ASELSAN-ROKETSAN-EUROSAM İş Ortaklığı arasında sözleşme imzalandı.

Milli İHA Anka, ilk kez yerli motorla test uçuşu gerçekleştirdi. Operatif İHA Motoru Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilen PD170 turbo dizel havacılık motoru, entegre edildiği Anka’yı başarıyla gökyüzüne taşıdı.

Elektronik harp özel görev uçakları geliştirilmesi amacıyla Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti (HAVA SOJ) Projesi başlatıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı TF-2000 hava savunma muhribinin ana sensörü olacak Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar’ın (ÇAFRAD) atış testi gerçekleştirildi. Türkiye böylece sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu yüksek teknoloji radar geliştirme ve üretme yeteneğini yakaladı.

Başlatılan yeni projeyle askeri harekatlarda hayati önem taşıyan “Dost Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemi” tamamen yerli ve milli olacak. Türkiye, bu alanda özgün sistemlerini geliştirebilen ve kendi kendine yetebilen 4 ülkeden biri haline gelecek. İnsansız sistemler alanında yerli çözümlerin artırılması ve çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında İnsansız Kara Araçları Projesi başlatıldı.

Yerli ve milli 4,5G baz istasyonu Ulak devreye alındı. Savunma sanayisi firmalarının endüstriyel yetkinlik envanterinin çıkarılması, yetkinlik seviyelerinin saptanması ve geliştirilmesi amacıyla Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı başlatıldı. Gençlerin desteklenmesi amacıyla ROBOİK yarışmalarına devam edildi. Nitelikli insan kaynağı için önemli bir platform olacak Vizyoner Genç Projesi başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ilk kez Savunma Sanayii Zirvesi gerçekleştirildi.