Yeni askerlik sistemini anlattı


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni sistem askerlik ile ilgili hazırlanan şema üzerinden, planlanan yeni sistemi de anlattı.

AKAR’DAN ŞEMALI ANLATIM

Hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar, bir ay temel eğitim yapacak. Bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisi kesilecek. Yükümlü kaynağımız var. 700 bin gencemiz her sene askerlik yaşına geliyor. Bunlar bedelli, yedek astsubaylık, yedek subaylık, döviz askerlik sürekli olacak. Bunların kurallarını belirledik. Bu sistem böyle devam edecek. Lise mezunu 1 ay temel askerlik yapacak, ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen varsa kura çekilecek.

İSTEYENLERE SÖZLEŞME YAPILACAK

Ayrıca Akar, “Belirlenenlerin hepsi 1 ay eğitim yapacak. 1 ay sonunda bedelliye ayrılacaklar. 1 ay sonra diğer lise mezunu ve altı, 5 ay kıtalarda görev yapacak. 6 ay bittikten sonra ‘Kalmak ister misiniz?’ diye soracağız. İstekli olanlar 6 aylık maaşlı sözleşme yapılacak. Bu süre yine komutanları değerlendirmeleri sonucunda o sözleşmeli er uzman erbaş olabilecek. Yedek astsubaylığa ise meslek yüksekokulu mezunlarına açık olacak.” diye konuştu.

BİZİM DERDİMİZ ÜLKEMİZİN, MİLLETİMİZİN, HALKIMIZIN GÜVENLİĞİ

“Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın politik bütünlüğüne, siyasi bütünlüğüne, toprak bütünlüğüne son derece saygılıyız. Bizim derdimiz kendi ülkemizin, milletimizin, halkımızın güvenliği.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ ÜZERİNDE ÇOK ÇALIŞTIK

Akar, “(Yeni askerlik sistemi) Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma. Modern, öngörülebilir, TSK’nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim. Yeri ve zamanı geldiğinde Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ anlayışı içinde ülkesinin, milletinin güvenliği için yapılması gerekeni yapacak.” diye konuştu.