Mutafyan hayatını kaybetti


Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde tedavi gören Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan 63 yaşında hayatını kaybetti.

Ermeni Vakıflar Birliği ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, yaptığı açıklamada, Patrik Mutafyan’ın, bugün vefat ettiğini bildirdi. Şirinoğlu, cenaze detaylarının daha sonra açıklanacağını belirterek, Ermeni cemaatine başsağlığı diledi.

MESROB MUTAFYAN KİMDİR?

Minas Mutafyan adıyla 16 Haziran 1956’da İstanbul’da doğdu. Saint Joseph Lisesinde ve Almanya’da okudu. 1974-79 döneminde ABD’de Memphis Üniversitesinde felsefe ve sosyoloji eğitimi aldı.

1979’da ruhban mesleğine intisap ederek “Mesrob” ismini aldı. Kınalıada Ermeni cemaati rahipliğine atandı. 1979-81 yıllarında teoloji eğitimini Kudüs’te tamamladı. 1986’da piskoposluk rütbesine yükseltildi. 1998’de İstanbul Ermenileri Patriği II.Karekin Kazancıyan’ın vefatı üzerine dinî ve dünyevı meclis tarafından patrik vekili seçildi.

Mesrob Mutafyan 2008’de frontotemporal demans hastalığına yakalandıktan sonra fiilen tüm görevlerinden çekildi. Mutafyan 8 Mart 2019 günü tedavi gördüğü Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde hayatını kaybetti.