S-400’lere koronavirüs ayarı


Daha önce İngiliz haber ajansı Reuters’ın bir Türk yetkiliye dayandırarak duyurduğu haber, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından doğrulandı. Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen toplantıya telekonferans yöntemiyle katılan Kalın, S-400 hava savunma sistemlerinin etkinleştirilmesinin yeni tip koronavirüs nedeniyle ötelendiğini ancak ileride planlandığı gibi aktive edileceğini açıkladı.

İngiliz haber ajansı Reuters, geçtiğimiz hafta görüştüğü bir Türk yetkilinin, ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen Türkiye’nin S-400’leri aktive etme planlarında değişiklik olmadığını ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle, Ankara’nın bu aktive sürecini ötelediğini söylediğini bildirmişti.

“TÜRKİYE S-400’LERİ AKTİVE SÜRECİNİ ERTELEDİ”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Washington merkezli Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen toplantıya dün akşam telekonferans yöntemiyle katıldı. Görüşmede Türkiye ile ABD arasındaki temel sorunları ele alan Kalın, sözü daha sonra Rus hava savunma sistemi S-400’lere getirdi. Sorunu yakından takip eden herkesin Türkiye’nin ciddiyetle ABD’den Patriot hava savunma sistemi almaya çalıştığını ancak bu talebin geri çevrildiğini anımsayacağını kaydeden Kalın, “Sonra Cumhurbaşkanımız bir alternatif aramaya başlayıp da Rus S-400 sistemlerine yönelince herkes blöf yaptığını sandı. Hayır, o hiçbir zaman blöf yapmaz, burada da blöf yapmadı” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Koronavirüs nedeniyle bir erteleme oldu ama (süreç) planlandığı gibi ilerleyecek” diyerek S-400 savunma sisteminin Nisan ayında aktive edilmeyeceğini kayda geçirmiş oldu. Ancak Kalın, bu ertelemenin ne kadarlık bir süre için düşünüldüğü konusunda ayrıntı vermedi.

ABD YAPTIRIM TEHDİDİNİ TEKRAR HATIRLATTI

Kalın ile birlikte aynı panele katılan ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, burada yaptığı konuşmada, S-400 hava savunma sistemi konusundaki düşüncelerinin Ankara tarafından gayet iyi bilindiğini, bu kapsamda Rus sistemleriyle F-35 savaş uçaklarının birlikte kullanılmasının olanaklı olmadığı yönündeki pozisyonlarının net olduğunu söyledi. “Biz pozisyonumuzu net bir şekilde ortaya koyduk” diyen Büyükelçi, sadece CAATSA değil diğer bazı yasaların da Rusya’dan savunma ekipmanı alınmasını cezalandırmayı amaçladığını kaydetti. Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadele için ABD’ye yaptığı yardımlardan övgüyle söz eden Satterfield, “Gerçek hikaye şu: Zengin, komplike ve işbirliğini içeren bir ilişkimiz var. Farklılıklarımız var, S-400 gibi ilişkilerimizi geliştirmemiz için çözmemiz gereken konularımız da var” diye konuştu.

Haber7, BBC Türkçe