Tübitak aşı müjdesini duyurdu


Türkiye’nin koronavirüsle verdiği mücadelede yüz güldüren haberler gelmeye devam ediyor. TÜBİTAK, Türkiye’nin koronavirüs aşısına ilişkin müjdeli haberi duyurdu.

Tüm dünyaya yayılan ve her gün binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüse karşı tüm ülkelerce, aşı bulma seferberliği ilan edildi.

Koronavirüste tedavi için dışa bağımlı olmak istemeyen Türkiye de çalışmalarını hızlandırdı… Bu kapsamda, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tedavisine yönelik oluşturulan KOVİD-19 Türkiye Platformu, aşı ve ilaç çalışmalarını sürdürüyor.

29 ÜNİVERSİTE, 8 FİRMA, 9 ARAŞTIRMA KURUMU 

29 üniversite, 8 firma, 9 araştırma kurumunun yer aldığı çalışmalarda 17 farklı proje yürütülüyor. Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan TÜBİTAK Gen Mühendislik Biyoteknoloji Enstitüsü’nde kurulan laboratuvarda aşı ve ilaç çalışmaları sürdürülürken, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

17 TANE AŞI VE İLAÇ PROJESİ 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, şun açıklamada bulundu:

“İlaç ne işe yarıyor yani nedir, aşı nedir? Bazen bu ikisi birbirinin alternatifi olarak gözüküyor. İki çalışma eş zamanlı yürüyor.”

“İlaçtan kastımız bu hastalıkla ne yazık ki buluşmuş ve bir tedavi aşamasında olan hastalarımıza vatandaşlarımıza yönelik. Aşı ise şu an bulaşmamış gelecekte hangi aşamada bulaşacağı bu birinci aşama, ikinci dalga, üçüncü dalga deniliyor.”