Türkiye’yi suçlayan Pompeo’yu Çavuşoğlu susturdu


Katıldığı NATO toplantısında Türkiye’yi hedef alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sert karşılık verdi. NATO toplantısında konuşulması gereken konuyu bir kenara bırakan ve direkt Türkiye’yi hedef alan Pompeo, Türkiye’yi “NATO prensiplerine karşı” olmakla suçladı. Çavuşoğlu ise, Ankara’ya asılsız iftiralar atan Pompeo’nun ağzını payını verdi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Trump hükümeti adına son kez katılan Mike Pompeo, Türkiye’yi hedef alan bir dizi skandal açıklamaya imza attı. Yunan gazetesi Kathimerini’nin üst düzey diplomatlara dayandırarak geçtiği habere göre; Kuzey Atlantik İttifakı’nın gelecek 10 yılda nasıl daha güçlü hale gelebileceği konusunun tartışılmasının planlandığı toplantıda, Pompeo tansiyonu yükselterek Türkiye’yi hedef aldı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Ankara’yı, Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ’da “provokatif adımlar atmakla” suçlayarak, “Türkiye’nin NATO prensiplerine karşı” olduğunu ve “birliği zedelediğini” söyledi. Pompeo ayrıca, Türkiye’nin S-400 almasını “Rusya’ya verilen bir hediye” olarak tanımladı.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN SERT CEVAP

Gündem dışı şekilde Türkiye’yi hedef alan Pompeo’ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevabı sert oldu. Çavuşoğlu Pompeo’ya, “Avrupalı müttefiklere telefon açıp Türkiye karşıtı bir cephede toplamak, bölgesel çatışmalarda körü körüne Yunanistan’dan yana taraf tutmak ve Türkiye’ye Patriot hava savunma sistemi satmayı reddetmekle” cevap verdi. Çavuşoğlu ayrıca, Türkiye’nin DEAŞ’la savaştığı bir ortamda ABD’nin Suriye’deki teröristleri desteklediğini, yine ABD ile Fransa’nın Dağlık Karabağ’da Ermenistan’a destek vererek çatışmayı daha da kötüleştirdiğini dile getirdi.

AMAÇ, JOE BIDEN YÖNETİMİNİ ZOR DURUMDA BIRAKMAK

Adının açıklanmasını istemeyen bazı üst düzey diplomatlar, Trump hükümeti adına son NATO toplantısına katılan Pompeo’nun, ocak ayında göreve gelecek Joe Biden yönetimi için ittifak içerisinde hayatı daha zor hale getirmek için tansiyonu yükselttiğini öne sürdü.

Haber7