Bizim sözde solcular çok rahasız oldu


Af-ganistan’da Ta-liban güçleri öngörülemeyen bir hızla vilayetleri ve başkent Kâbil’i kontrol altına alarak yönetimi ele geçirdi. Ta-liban’ın kuracağı hükümetin resmi olarak tanınıp tanınmayacağı ise her ülkenin kendi içinde yaşadığı tartışmalardan biri tanesi haline geldi.

Türkiye’de muhalefet Tayyip Erdoğan’ı Ta-liban’la görüşülebileceğini açıklamasının ardından hedef tahtasına oturttu. Başta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere muhalefetin pek çok ismi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklendi.

“MÜZAKERE ETMEYE ÇALIŞMALIYIZ”

Ancak dünya liderleri bir bir Tali-ban’la görüşeceklerine dair açıklamalarda bulunuyor. Almanya Başbakanı  Merkel “Ta-liban, ülkede istediğimizden daha fazla destek aldı. Ancak Ta-liban ile müzakere etmeye çalışmalıyız. Hayatı teh-likede olanlara da ülkeyi terk etme konusunda yardımcı olmalıyız” diye konuştu.

Merkel ayrıca Rusya’dan Ta-liban ile görüşmelerinde, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Af-ganistan’a insani yardım ile ilgili konuları ele alınmasını talep ettiklerini dile getirdi.

“GEREKİRSE TA-LİBAN İLE ÇALIŞACAĞIZ”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise “Dün 1000 dolayında kişiyi tahliye ettik. 1000 de bugün ve bunların bir çoğu İngiltere’ye geri dönme hakkı olanlar ve bir çoğu Af-ganistan yeniden iskan ve yardım programı altında geliyor. Bir çözüm bulmak için gerekirse Ta-libanla çalışacağız” dedi.