Zeytinyağı Çeşitleri Nedir?


Zeytinyağı Çeşitleri Nedir?

Şifa kaynağı olarak bilinen zeytinyağı en güzel yemeklerdeki imzasıyla yapılış şekliyle farklılık göstermektedir. Gerek tadı gerek kokusu ve rengiyle zeytinyağları çeşitlilik göstermektedir. Zeytinyağları çeşitliliği ayırt etmek için hasat durumu, asit düzeyi ve elde edilme yöntemi önemlidir.

Hafif zeytinyağı tercih edenler ile baskın tat sevenler için birçok seçenek bulunur. Herkes kendi damak tadına uygun zeytinyağını sofralarında bulundurularak sofraları zenginleştirmektedir. Zeytinyağı çeşitleri şu şekildedir;

Natürel Zeytinyağı

Renk olarak sarıdan yeşile geçiş yapan ve hiçbir kimyasal işlem uygulanmayan doğal olan zeytinyağı çeşididir. Asit oranına göre bu zeytinyağı natürel sızma ve natürel birinci sızma zeytinyağı olarak ele alınır.

Genellikle asit oranları %0,8 olarak görülmektedir. Natürel zeytinyağları boğazda baskın bir tat bırakırlar. Natürel birinci zeytinyağı ise mekanik yöntemler ile doğal zeytinden elde edilmektedir. Bu zeytinyağında asit oranı ise %0,2 olarak görülmektedir. Natürel zeytinyağına göre tadı biraz daha hafif ve kokusu oldukça azdır.

Riviera Zeytinyağı

Natürel ve rafine zeytinyağlarının birleşimi ile oluşmaktadır. Asit oranı ortalama olarak 1,5 oranındadır. Zeytinyağlı yemeklerde tercih edilen ve kullanımı oldukça fazla olan bir zeytinyağıdır. Kokusu ve tadı rahatsızlık vermeyecek boyuttadır. Yemeklerde zeytinyağı kullanmayı seven kişiler için idealdir. Sıcak yemekler için tercih edilen moleküler yapıya uygundur.

Rafine Zeytinyağı

Rafine işlemi ile zeytinin yapısını bozmadan elde edilen zeytinyağı çeşididir. Asit oranı 0,3 olarak görülmektedir. Pek çok alanda tercih edilmektedir. Baskın zeytinyağına göre tadı biraz daha hafiftir. Baskın yağ sevmeyenler için idealdir.

Taş Baskı Zeytinyağı

Şu an çok nadir olarak gerçekleşen üretim şeklidir. Taşların arasına meyvelerin sıkılması ile elde edilen yağ çeşididir. Özellikle Ayvalık tarafında tercih edilen bu yöntem zeytin tadı için farklı bir tat bırakmaktadır. Bu yöntem oldukça zahmetli olduğu için fiyatı da diğer yağlara oranla oldukça yüksektir.

Ham Zeytinyağı

Zeytinin işlem sonrası rafine edildiği şekildir. Tadı ve kokusu oldukça yoğun olduğu için genellikle tercih edilmez. Asit oranı % 2 den oldukça fazladır. Yeşil zeytinin acımsı tadı gelmektedir. Çok fazla kişinin talep etmediği sadece acımsı tadı sevenlerin tercih ettiği bir zeytinyağı çeşididir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı

27 derecenin altında soğuk su ile birlikte sıkılan ve oldukça nadir tercih edilen bir zeytinyağı çeşididir. Genellikle meze ve soğuk yemeklerde kullanılmaktadır. Rengi koyu ve oldukça hoş bir kokuya sahiptir.

Organik Zeytinyağı

Zeytinlerin özelliklerini kaybetmeden sunulan zeytinyağı çeşididir. Gemlik, Edremit, Ayvalık’ta çok fazla bu işlem uygulanmaktadır. Sofralarda oldukça kullanılmaktadır. Zeytinin yetiştiği ortam önemli bir etkene sahiptir.

Erken Hasat Zeytinyağı

Ekim ve mart ayı içerisinde yapımı gerçekleşen olgunlaşma işlemi tamamlanmamış zeytinlerden yapılmaktadır. Acımsı ve yoğun bir tada sahiptir. Genellikle salata ve mezelerde özel sos olarak kullanılır.

Filtresiz Zeytinyağı

Zeytinyağı elde edildikten sonra kalan zeytin parçaları filtre edilerek çıkarılmaktadır. Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen zeytinyağı filtresiz olarak bulunur. Filtreli zeytinyağına göre daha çok tüketilmektedir.

Çeşnili Zeytinyağı

Zeytinyağlarına ilave edilen meyve, baharat ve sebzelerin eklenmesi ile elde edilen zeytinyağı çeşididir. Genellikle salata ve mezelerde tercih edilmektedir.

Zeytin sütü

Suya değmeden elde edilen zeytin çeşididir.

Bebek zeytinyağı

Genellikle bebekler için kullanılan yağdır. Soğuk sıkım elde edilir.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Kalp problemlerini azaltır.
  • Kolesterolü düzenler.
  • Karaciğer fonksiyonunun düzenlenmesinde yardımcı olur.
  • Kan şekeri seviyesini düşürür.
  • Vücut enerjisini korur ve canlılık verir.
  • Cildi pürüzsüzleştirir.
  • Saç bakımında kullanılır.